Попит на українську пшеницю залишиться стабільним, оскільки Росія ввела квоти на зернові — трейдери

Ціни на українську пшеницю впали на 4% за місяць, проте експорт залишається на рівні. Попит на зернову ймовірно залишиться стабільним, оскільки з 15 лютого Росія ввела квоту на експорт зернових.

Про це пише S&P Global Platts.

Повідомляється, що напруженість в Чорноморському регіоні, логістичні проблеми, такі як закриття портів через снігопад, спричинили просідання ціни на 4%. Незважаючи на це трейдери очікують, що попит на українську пшеницю може відновитися найближчим часом, оскільки Росія вводить експортну квоту на зернові.

«Росія вводить експортну квоту для обмеження поставок своєї пшениці на рівні 8 млн т з 15 лютого по 30 червня, щоб обмежити зростання внутрішніх цін», — йдеться в повідомленні.

Трейдери зазначають, що квоти від найбільшого світового експортера пшениці більше посилить попит на українську зернову. Вони додають, що напруженість між двома країнами, може призвести до певної нестабільності експортних цін у найближчі тижні.

За словами аналітиків S&P Global Platts, очікується, що Україна експортує 22,5 млн т пшениці за 2021/22 МР, тоді як згідно зі звітом USDA цей прогноз залишається на рівні 24,2 млн т. Відтак, прогноз виробництва пшениці за Platts Analytics дорівнює 31,2 млн т на 2021/22 МР, USDA прогнозує на рівні 33 млн т.

Нагадаємо, прайси української пшениці перестали падати. Станом на 15 лютого 2022 р. вартість пропозицій української пшениці з протеїном 11,5% та 12,5% FOB Бердянськ з постачанням у лютому-першій половині березня склала $284-285 за т та $288 за т FOB Бердянськ відповідно, що приблизно на $1 вище п'ятниці 11 лютого.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus