Кооперативи — найбільш ефективна модель виживання для аграріїв — думка

Нашим аграріям треба переймати досвід західних країн, де кооперативний рух відіграє вагому роль у загальному обсязі сільськогосподарського бізнесу. У Голландії на кооперативи припадає до 70% аграрного сектору країни, українськими реаліями ці цифри сумно порівнювати.

Таку думку висловив голова правління сільськогосподарського кооперативу Ukrainian Agro Connection Сергій Барибін в матеріалі на Kurkul.com.

«Кооперація — це не просто тимчасова вигода для невеликих агропідприємств та фермерських господарств. Це найбільш ефективна модель їх виживання та успішної конкурентної боротьби з великими агрохолдингами. Адже невеликому фермерському господарству складно отримати конкурентні ціни на ресурси, необхідні для проведення польових робіт і реалізації своєї продукції», — прокоментував він.

Сергій Барибін зазначив, що ідея полягала в тому, щоб за допомогою створення кооперативу надати можливість невеликим агропідприємствам об’єднатися та отримувати ті ж самі переваги в спільних закупівлях палива, посівного матеріалу, засобів захисту рослин, які зараз мають великі аграрні холдинги.

Крім того, члени кооперативу можуть отримати привабливі ціни та умови реалізації готової продукції завдяки об’єднанню їх невеликих партій зернових у лоти, які вже стають цікавими для трейдерських компаній.

Попри те, що кооператив був створений наприкінці травня минулого року, Ukrainian Agro Connection зміг організувати для своїх членів низку прибуткових торгових операцій, як із закупівлі дизельного палива, так і реалізації продукції — за ціною майже на 100 грн/т вищою, ніж пропонували їм елеватор та трейдери.

«Також ми допомогли членам нашого кооперативу знайти нових партнерів та надати послуги зі збирання врожаю тимчасово вільною сільгосптехнікою. З урахуванням дефіциту комбайнів, виниклого минулого року через погодні умови — дана послуга виявилася дуже потрібною і дозволила одним членам кооперативу отримати додатковий прибуток, а іншим — врятувати врожай», — розповів експерт.

Він наголосив, що завдяки такому партнеру як A.G.R. Group Місака Хідіряна, кооперативу не потрібно витрачати роки на формування взаємин з постачальниками та трейдерами. Ми вже зараз можемо забезпечити членам Ukrainian Agro Connection умови закупівель та реалізації, які доступні лише великим агропідприємствам.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus