Експорт ягід у 2022 р. має песимістичні прогнози, проте розвиватиметься внутрішній ринок

Експорт української замороженої суниці ускладнений через конкуренцію з боку країн Північної Африки, зокрема Єгипту та Марокко. Проте ринок свіжої суниці залишатиметься стабільним для українських ягідників.

Такі думку озвучив президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник під час плодоовочевої конференції «2022: Ринки. Технології. Ніші», повідомляє East Fruit.

Він додає, що скептичні настрої щодо перспектив експорту української замороженої садової, які були упродовж 2021 року, зберігатиметься і надалі. Серед причин — велика конкуренція з продукцією північноафриканських країн.

«Врожайність ягоди в Єгипті та Марокко настільки велика, що це дозволяє місцевим виробникам реалізовувати заморожену суницю садову за ціною $1 за кг без урахування витрат на доставку. Україна може продавати свою ягоду за ціною $1,15–$1,20 за кг. Остаточна вартість залежить від вартості енергоносіїв, добрив, робочої сили. Враховуючи, що все вищезгадане, то прогнози щодо експорту замороженої суниці цього року залишаються песимістичними», — прогнозує Тарас Баштанник.

За його словами, розвиватиметься внутрішній ринок й замороженої лохини, адже споживання ягоди протягом останніх 3 років в Україні зростає швидше за пропозицію. В умовах підвищеного виробництва та зниження купівельної спроможності українців цього сезону ціни на ягоду не зростуть, а можливо й знизяться на 5-10% проти 2021 р.

«Трендовою» ягодою буде чорна смородина. Ще 8 років тому ціна цієї ягоди становила близько 4-5 грн за кг. Сьогодні ціна чорної смородини знаходиться у діапазоні 60-70 грн за кг. З огляду на такі цінові реалії можна спрогнозувати, що далі ця ягода стане трендом ягідного ринку України. До речі, ще 5 років тому чорну смородину Україна імпортувала з Польщі, а сьогодні все навпаки», — зазначає президент УПОА.

Повідомляється, що, попри подорожчання енергоносіїв, в Україні зростає кількість переробних підприємств. На його думку, це добре для виробників ягоди, адже конкуренція серед переробників дозволяє стримувати падіння цін на тлі надлишку пропозиції.

Нагадаємо, зростання переробки ягід та овочів — це один із варіантів, куди має рухатися Україна в майбутньому. В найближчі 5-10 років на українському ринку з'являться близько 20 заводів з переробки ягід та овочів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus