Агрохолдинги змінюватимуть структуру посівів кукурудзи та сої тільки через стратегію, а не подорожчання добрив

Компанії, якщо і змінюватимуть цього сезону структуру посівів, то, ймовірніше, виходячи зі своїх стратегічних  міркувань, а не внаслідок зростання цін на добрива. Принаймні в Україні точно не планується такого значного перерозподілу, як у США, де, за прогнозами Platts Analytics, площі під кукурудзою зменшаться на 1,2 млн га, а під соєю відповідно на стільки зростуть. 

Таку думку виразили експерти в матеріалі «Кукурудза чи соя? Чи вплине подорожчання добрив на вибір?» на Latifundist.com.

Зазначається, що кукурудза є стратегічною культурою для України. На відміну від ринку сої, Україна може бути конкурентною на міжнародному ринку кукурудзи. 

Засновник компанії «Волинь-Зерно-Продукт» Євген Дудка, який ще восени припускав, що за умови збереження газової кризи аграрії будуть відмовлятися від кукурудзи на користь сої, повідомив, що цього сезону його підприємство скоротить посіви сої і на 15% збільшить площу під кукурудзою. За його даними, цього року компанія повністю відмовиться від ГМ-сої. 

Євген Дудка

засновник компанії «Волинь-Зерно-Продукт»

«Сьогодні ніхто не знає, якою буде ціна на кукурудзу цього сезону. Але вже сформовані форвардні ціни, які точно вищі за собівартість вирощування цієї культури».

На його думку, кукурудза взагалі є стратегічною культурою для країни. До речі, свого часу в інтерв’ю ютуб-каналу «Бегущий банкир» таку позицію висловив і генеральний директор компанії «Кернел» Євген Осипов. На відміну від ринку сої, Україна може бути конкурентною на міжнародному ринку кукурудзи. 

Євген Осипов

генеральний директор компанії «Кернел»

«Ми не можемо конкурувати з виробниками сої у Південній та Північній Америці. Там є унікальні можливості для вирощування сої. У нас не такий клімат. В Україні аграрії якийсь рік можуть вискочити на 4,5 т з 1 га врожайності сої, а наступного року впасти до 1,5 т. По кукурудзі у нас немає такого офсайду, як у соняшнику, але немає і таких ризиків, як у сої. За умовами для кукурудзи з Південною та Північною Америкою ми знаходимося приблизно на одному рівні… Якби на півдні та сході України було більше вологи, без сумніву, всі сільськогосподарські площі трансформувалися б під цю культуру».

В A.G.R. Group Місака Хідіряна не виключають, що на окремих ділянках, де це можливо, відмовляться від вирощування кукурудзи та збільшать посіви під соєю.

«Загалом там, де дозволяють ґрунти та вологозабезпеченість, я однозначно прихильник вирощування сої. Навіть не через вартість добрив і можливість на них заощадити», — сказав керівник агрономічного відділу A.G.R. Group Олександр Аракелян.

Ймовірно, сівозміни великих компаній не будуть істотними. Директор сільськогосподарського виробництва «Астарти-Київ» Вадим Скрипник сказав, що компанія не мінятиме структуру посівів і продовжуватиме сіяти сою цього року.

Директор Cygnet Agrocompany Ігор Шилюк також розказав, що компанія планує збільшити площу і під соєю, і під кукурудзою. Якщо в 2021 р. соя займала 1,6 тис. га, то в 2022 р. під культуру планують виділити 2,2 тис. га. Площа під кукурудзою зросте з торішніх 15,8 тис. га до 17 тис. га. 

Нагадаємо, що новий врожай кукурудзи вже активно обговорюється учасниками ринку. Торгові рівні на новий врожай знаходяться в діапазоні $260-265 CPT порт з поставкою жовтень-грудень.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus