У відносинах Туреччини та України щодо зерна склалася парадоксальна ситуація — Качка

У відносинах Туреччини та України щодо зерна склалася парадоксальна ситуація, тому що де-юре угода про вільну торгівлю з Туреччиною ніяк не стосується класичних зернових.

Таку думку висловив заступник міністра економіки України, торговий представник України, заступник голови Ради Міжнародної ради із зерна (IGC) Тарас Качка на «Українському зерновому саміті», передає кореспондент Latifundist.com.

«Ми їх (зернові — ред.) залишили за дужками. Але чому ми це зробили? Тому що ми зрозуміли, що в угоді про вільну торгівлю з Туреччиною було написано, що Туреччина Україні дає квоту на експорт лише 25 тис. т зернових. Ми з усіма міністрами, Президентом говорили про те, що при експорті мільйон і більше, зараз ми дійшли до 1,7 млн т пшениці в Туреччину, квота в 50 тис. т чи в 100 тис. т, навіть 150, вона смішна, тому що має бути вільний режим торгівлі», — заявив Тарас Качка.

Ситуацію, за його словами, перевернуло більше усвідомлення того, як Україна торгує з Туреччиною. За словами Тараса Качки, торгівля з Туреччиною на сьогоднішній день проходить в режимі вільної торгівлі навіть, якщо навіть немає угоди про вільну торгівлю. Тому що левова частина, всього того, що йде на турецькі млини з України, іде в митному режимі ввезення з метою переробки. Тобто з нього не сплачується в Туреччині ні мито, ні ПДВ.

Він наголосив, все, що Україна продає в публічні стоки, в запаси в Туреччині, так само йде без мита, тому що турецький уряд не забирає мито.

Тарас Качка також наголосив, що Туреччина в принципі скасувала мита на всі зернові, навіть на внутрішній ринок. Тому що очевидно, що в них є дефіцит зернових, через неурожай і багато інших причин. Тому, на його думку, очевидно, що Україна так і буде продавати на ринок Туреччини без мита на наші зернові.

Нагадаємо, що у вівторок пшениця на біржі в Чикаго підскочила більш ніж на 2%, а кукурудза піднялася до найвищого рівня за 7 місяців на побоюваннях з приводу перебоїв із поставками з ключових регіонів Чорноморського узбережжя, що експортують зерно, на тлі поглиблення кризи між Росією та Україною.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus