Війна в Україні може призвести до голоду в 35 африканських країнах

Підвищення цін на продукти харчування у світі у результаті війни в Україні може призвести до голоду та бунтів у бідних країнах.

Про це повідомляє ген директорка Світової організації торгівлі (WTO) Нгозі Оконджо-Івеала, пише The Guardian.

Вона висловила стурбованість щодо наслідків російського вторгнення в Україну, адже багато африканських країн залежні від поставок продовольства з Чорноморського регіону.

«Ми повинні бути дуже стурбованими. Вплив ціни на продукти харчування та голод у цьому та наступному році може бути суттєвим. Продовольство та енергія — дві найважливіші групи товарами у споживчих кошиках бідних людей у всьому світі», — каже Нгозі Оконджо-Івеала.

За її словами, 35 африканських країн залежать від продовольства, яке надходить з Чорноморського регіону. При цьому росія та Україна постачають 24% світових поставок пшениці. Тому, країни-члени WTO повинні протистояти тому, аби захистити власні продовольчі запаси.

Зазначається, що за оцінками WTO, 40% зростання світових цін на пшеницю під час продовольчої кризи упродовж десятиріччя — наслідок накопичення запасів в країнах. Нині ж наразі торгові обмеження продовольства діють лише у 12 країнах, серед яких Сальвадор, Камбоджа та Єгипет.

«Я не впевнена, що ми можемо повністю згладити наслідки війни в Україні, лише деякі з них. Проте, якщо ми про це не подумаємо, то це стане ще однією катастрофою у цьому та наступному році», — каже Нгозі Оконджо-Івеала.

Гендиректорка WTO стурбована, що військовий конфлікт може зірвати посівну в Україні та обмежити постачання добрив.

«Існує небезпека повторення продовольчих бунтів, які пройшли в попередньому періоді стрімкого зростання цін наприкінці 2000-х. Тому ми закликаємо країни-члени WTO не посилювати цю кризу, вводячи обмеження на експорт продуктів харчування», — підсумувала вона.

Нагадаємо, війна в Україні може спричинити глобальну кризу продовольства. Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що війна в Україні може спровокувати масштабну кризу у світі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus