Зростання цін на пальне через зупинку Кременчуцького НПЗ не буде — думка

Зупинка Кременчуцького нафтопереробного заводу (НПЗ) внаслідок обстрілів російських окупантів не вплине на ціноутворення палива. При цьому Україні потрібно тимчасово відмовитись від держрегулювання цін на АЗС.

Про це розповів директор «Консалтингової групи А-95»‎ Сергій Куюн на своїй сторінці в Facebook  

Експерт зазначає, що з першого дня війни було зрозуміло, що російські війська рано чи пізно завдадуть удар, по колись одному з найпотужніших НПЗ в Європі та СНД. Зупинка заводу була неминуча ще й через брак сировини: дві третини постачалось морем, яке наразі відрізане.

«‎Чи є ризик злету цін? Не думаю. Як би хто там не казав, але в Україні є ринок, є сотні гравців, які хочуть й можуть працювати. (Цим, до речі, ми відрізняємось від монополізованого російського ринку). Якщо хтось буде сильно контрастувати, буде мати справу з місцевими адміністраціями та із загостреним відчуттям справедливості у громадян. Навряд чи хтось захоче ризикувати», — зазначає директор «Консалтингової групи А-95»‎. 

Сергій Куюн додає, що державі потрібно тимчасово відмовитись від держрегулювання цін на АЗС. Адже воно працює, коли ринок насичений пальним, а зараз спостерігається контрольований дефіцит, який у квітні буде посилюватись через зростання попиту, зокрема на посівну. А також через втрату виробника та десятка нафтобаз. 

«Гуртова вартість дизпалива 38-44 грн/л, а регульована ціна на заправках — 37,42 грн/л. Причина — дефіцит‎», — зазначає директор «Консалтингової групи А-95»‎ 

Фахівець акцентує, що вільне ціноутворення дозволить зняти з постачальників хоча б комерційний ризик. А це, своєю чергою, дозволить навіть невеличким гравцям почати самостійно імпортувати й працювати кожному на своєму маленькому «фронті». Продавати аграріям, запускати станції, платити зарплатню та податки. 

За його словами, за місяць-півтора ринок встане на нові рейки, прорубає нові маршрути й можна буде повертатися до держрегулювання, якщо воно ще буде потрібно. 

Нагадаємо, що міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов заявив, що ракетні удари рф по нафтобазах — це удари по посівній.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus