Через війну в Україні аграріям недоступно 3,5 млн га землі для посіву — Сольський

Через війну в Україні аграрії не можуть приступити до посівної кампанії на площі 3,5 млн га.

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в ефірі марафону UAразом.

«Сьогодні через бойові дії неможливо провести посівну на площі 3,5 млн га с/г земель. Відповідно скорочуються й обсяги майбутніх виручених коштів», — пояснив Микола Сольський.

Як зазначив міністр, сьогодні держава рекомендує аграріям та фермерам сіяти насамперед ті культури, тонна яких коштує дорожче, а з гектара — менший за розмірами збір урожаю, щоб спростити логістику з вивезення урожаю шляхом меншого об’єму. Це, зокрема, стосується соняшника, ріпаку та сої.

Додається, що найбільшим викликом, за словами міністра, залишається питання вивезення зерна з країни. Адже суттєве обмеження експортних логістичних можливостей напряму впливає на те, скільки фермери й аграрії можуть продати зерна — відповідно, скільки отримати грошей, які необхідні для зарплат, посівної, виплати орендарям тощо.

«‎Пріоритетними завданнями на сьогодні є: налагодити логістику, дати можливість фермерам далі працювати та отримувати прибутки, втримати бізнес, виплатити оренду плату селянам і забезпечити зайнятість працівників»‎, — зауважив міністр.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що майже 90% зернових неможливо експортувати через блокаду українських портів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus