Фермери ЄС переходять на ГМО-корми через блокаду українського імпорту кукурудзи

Війна в Україні спонукає європейських фермерів збільшувати частку генномодифікованих кормів для годівлі тварин закуплених у США та Південній Америці.

Про це пише агентство Bloomberg.

Зазначається, що внаслідок блокади росією морських портів у Чорному та Азовському морях значна частина імпорту української сільгосппродукції зупинена. 

Відзначається, що Україна забезпечувала постачання половини від загального обсягу немодифікованої кукурудзи до ЄС. Внаслідок чого європейські компанії були вимушені шукати альтернативу кукурудзі українського походження, яка в основному використовується як корм для тварин. Разом з тим, понад 90% імпорту із США та Бразилії припадає на ГМО-кукурудзу.

«‎Деякі фермери в Центральній Європі та Данії скаржаться на дефіцит кормів, які не містять ГМО», — розповідає представник дансько-шведського молочного гіганта Arla.

Зазначається, що оскільки ЄС переходить до забезпечення продовольчої безпеки, він пом’якшує правила імпорту. В Іспанії, яка очікує поставки кукурудзи зі США, Аргентини та Бразилії протягом наступних двох тижнів, уряд тимчасово дозволяє імпорт зі слідами пестицидів, щоб компенсувати втрату виробництва в Україні.

Додається, що станом на кінець березня Україна експортувала до ЄС близько 6,6 млн т кукурудзи. У середньому на цей період року український імпорт становить 7,2 млн т. А за прогнозом аналітичного центру Strategie Grains, цього сезону ЄС імпортує 800 тис. т кукурудзи зі США, що стане максимальним показником із 2017-2018 рр.

Нагадаємо, що уряд планує встановити нульову ставку ПДВ на біопаливо.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus