У Великобританії вистачить соняшникової олії на кілька тижнів

Британські виробники заявили про те, що поставок соняшникової олії вистачить на кілька тижнів. Україна та росія виробляють більшість від світового обсягу виробництва олії. Відтак, виробництво в Британії переорієнтується на ріпакову олію. 

Про це повідомляють в компанії Edible Oils, пише BBC.

Зазначається, що компанія, яка пакує олію для 75% рітейлу Великобританії, починає шукати інших постачальників. В свою чергу британські виробники продуктів, що містять олію, переглядають свої рецептури та знайти альтернативи соняшниковій олії.

За словами комерційного директора компанії Edible Oils Кіма Метьюса, 80% світових поставок соняшникової олії здійснюється з росії та України. Більшість британських споживачів вважають, що соняшникова олія — найцінніша. Її використовують частіше, ніж решту олій. Відтак, з огляду на все, що відбувається, компанія фізично не може отримати нові поставки. 

Додається, що компанія Edible Oils перейшла на цілодобове виробництво та почала постачати рапсову олію, щоб замінити соняшникову, коли та закінчиться на прилавках в магазинах.

«Наразі українські аграрії мають сіяти соняшник зараз, щоб зібрати врожай у жовтні та листопаді. Якщо цього не станеться, то швидше за все, ми пропустимо сезон. Відтак, опинимося під ударом протягом наступних 12-18 місяців», — додали в компанії.

За даними Національної асоціації дистриб'юторів харчових олій, британські фермери вирощують ріпак, але його не вистачить на всіх. До того ж ціни на ріпакову олію зросли на 50-70% після нападу рф.

За словами експерта бакалійної продукції Геда Фаттера, наразі харчова промисловість стикається з проблемами постачання, яких не було з часів Другої світової війни. Він вважає, що таким чином тисячі продуктів доведеться переглянути.

«Насамперед йдеться про соняшникову та рапсову олію, але найближчими місяцями це торкнеться ще багатьох продуктів. Це деякі інгредієнти, про які ви навіть не замислюєтеся, наприклад, крохмаль, який отримують з пшениці», — каже він.

Експерт зауважує, що наслідки війни в Україні викликають «лякаюче високе» зростання цін, яке додається до вже зростаючих цін на полицях супермаркетів. Відтак рівень продовольчої інфляції, який ми зараз спостерігаємо, перевищуватиме 15%.

Нагадаємо, Греція може збільшити виробництво соняшникової олії. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus