Обсяги української олії зможуть покрити попит ЄС до кінця сезону

До кінця поточного сезону Україна через західні переходи може експортувати близько 745 тис. т соняшникової олії, а це більш ніж достатньо для закриття імпортного попиту від європейського ринку.

Про це пише «АПК-Інформ».

Зазначається, що за умови безперебійної роботи переходів на західних кордонах, злагодженої логістики та якщо бойові дії не набуватимуть ще більшого масштабу і не будуть розповсюджуватися на інші області.

«Варто зазначити, що у березні експорт української соняшникової олії через західні кордони вдалося суттєво наростити відносно довоєнного середньомісячного показника відвантажень сухопутними шляхами», — йдеться у повідомленні.

За даними «АПК-Інформ», експорт продукції через західні переходи (залізницею та автотранспортом) вказаного місяця склав близько 107 тис. т проти приблизно 20-25 тис. т через сухопутні шляхи до війни.

Додається, що, за оцінками USDA, імпорт соняшникової олії країнами Євросоюзу в сезоні-2021/22 очікується на рівні 1,5 млн т. При цьому за вересень-березень поточного сезону, за даними Єврокомісії, до країн ЄС уже було імпортовано близько 1,3 млн т, з яких 83% — олія українського походження.

Нагадаємо, в Україні очікується скорочення споживання соняшникової олії через міграцію населення.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus