Рослинні олії здорожчали в понад половину через дефіцит соняшникової олії у світі

Вторгнення рф в Україну викликало глобальний дефіцит соняшникової олії через блокування основних експортних шляхів. У свою чергу це призвело до рекордного зростання цін на інші олії, що також вплинуло на вартість інших продуктів харчування.

Про це пише The Wall Street Journal.

Повідомляється, що за даними дослідницької компанії Mintec, частка виробництва соняшникової олії в Україні становить понад 47% всього світового експорту. Нестача цього продукту спричинила у світі здорожчання таких продуктів як маргарин, майонез та хліб.

«Дефіцит української соняшникової олії викликав ефект доміно, який підкреслює те, як взаємопов'язані світові товарні ринки. Ціни підвищуються на олії, які вважаються замінниками соняшникової», — йдеться в повідомленні.

За даними компанії Mintec Ltd, ціни на соняшникову олію наприкінці березня зросли на 44% у порівняні з аналогічним періодом того року. У свою чергу ріпакова олія подорожчала — на 72%, соєва — на 41%, пальмова олія — на 61%, а оливкова олія — на 15%.

Додається, що міжнародні переробні компанії включаючи Cargill Inc., Archer Daniels Midland Co. та Bunge Ltd., з початку 2000-х років інвестували в припортову інфраструктуру, зернові термінали та, зокрема, в переробні заводи. Після вторгнення рф цим компаніям довелося Cargill призупинили свою діяльність в Україні, що вплинуло на формування дефіциту соняшникової олії у світі.

Зазначається, що на ціни також вплинуло рішення росії заборонити експорт насіння соняшника та ріпаку, з квітня до серпня, щоб забезпечити внутрішню пропозицію в умовах різкого зростання цін.

За словами Джона Сендбакена, голови Національної асоціації соняшнику(National Sunflower Association), напередодні посівного сезону американські виробники можуть збільшити виробництво соняшнику на 30-40%. Проте, це не вплине на залежний від України ринок ЄС, Аргентини та Туреччини.

«У світі просто немає достатнього обсягу олії, щоб покрити дефіцит з України»— каже голова британського підрозділу італійського бренду оливкової олії Filippo Berio Уолтер Занре.

Нагадаємо, через війну в Україні дефіцит соняшникової олії в ЄС посилиться.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus