Аграрії просять уряд допомогти з заблокованими ЗЗР в Туречинні

Вантажі з ЗЗР, які прямували з-за кордону в Україну та мали надійти для посівної, заблоковані в морпортах Туреччини. Сільгоспвиробники просять уряд допомогти в розблокуванні цієї поставки. 

Про це ідеться у зверненні голови правління ГС «Український контроль аграрного захисту» Сергія Кузьменка до міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, пише AgroPolit.com.

Зазначається, що розблокування ЗЗР для українських агровиробників можливе на урядовому рівні. Компанії-імпортери та профільні асоціації звернулися до Міністерства аграрної політики та продовольства України та намагаються спільно погодити із турецькою стороною. 

Додається, що ситуація, що склалася, стосується українських аграріїв, враховуючи суттєву нестачу ЗЗР в Україні. За попередніми даними серед вантажів є дефіцитні грунтові гербіциди та сировина, необхідна для їхнього виготовлення.

Повідомляється, що заблокованими виявилися препарати декількох найбільших виробників та постачальників ЗЗР. Мова йде про обсяг продукції для посівної площі у понад 3 млн га.

«Оскільки вантажі знаходяться в Туреччині в статусі транзиту, для видачі вантажів вимагається змінити отримувача в коносаменті на турецьку компанію. Тобто «де юре» віддати право власності (коносамент) іншій компанії», — написав у заяві Сергій Кузьменко.

Він зазначив, що це є надзвичайно нетиповою вимогою та додає додаткових затримок у процесі оформлення вантажу. Наприклад, представництва тих самих ліній в інших країнах, зокрема Румунії, таких вимог не мають та відвантажують на українську компанію-отримувача.

Додається, що вантаж з морського порту може забрати тільки турецька компанія-перевізник. Водночас турецькі перевізники не готові їхати в Україну, що й ускладнює процес вивезення пестицидів із портів Туреччини.

«Даний товар застосування якого має початися вже з 10-15 квітня терміново чекають аграрії для застосування. Загалом, маємо пестицидів для весняно-літнього сезону (готових препаратів та сировини для виробництва) на посівну площу понад 3 мільйони га», — пояснив Сергій Кузьменко.

Експерт зазначив, що також є питання, що попри відсутність дієвої процедури по роботі з транзитом імпорту в Україну, з 4 квітня лінії мають нараховувати штрафи за зберігання товару в портах.

Нагадаємо, Молдова спростила митні процедури для експортних поставок з України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus