Через війну в Україні дефіцит соняшникової олії в ЄС посилиться — аналітики

Пошкодження промислової, портової та логістичної інфраструктури внаслідок бойових дій в Україні посилить дефіцит соняшникової олії на ринку ЄС.

Про це повідомили аналітики агенції Strategie Grains в Twitter.

Зазначається, що експерти агенції очікують фактично повну зупинку виробництва та експорту соняшникової олії з України, яка триватиме до кінця червня цього року. Після цього у липні розпочнеться поступове відновлення роботи ОЕЗів і відвантаження продукції.

Аналітики вважають, що істотні пошкодження промислової, портової та логістичної інфраструктури внаслідок бойових дій в Україні посилить дефіцит соняшникової олії на ринку ЄС. У зв'язку з цим, експерти знизили прогноз імпорту продукту до ЄС на 800 тис. т — до 1,7 млн ​​т у 2021/22 та 2022/23 МР.

Також зазначається, що ринок Європи намагається підлаштуватися під нові реалії та перенаправити обсяги соняшникової олії з біодизельної промисловості до харчової, а також збільшити споживання ріпакової та соєвої олій.

Додається, що аналітики не відкидають можливості подальшого перегляду споживання рослинних олій у ЄС у бік зниження на тлі дефіциту пропозиції олійних культур. 

Нагадаємо, що у Великобританії вистачить соняшникової олії на кілька тижнів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus