Через війну обсяги імпортного насіння можуть зменшитися на користь вітчизняного

В Україні спостерігається посилення тренду щодо зменшення обсягів імпортованого насіння зернових культур.

Про це повідомляє пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

За словами завідувача відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександра Захарчука, минулоріч імпорт переважав експорт насіння. За 2021 рік Україна імпортувала 21,8 тис. т насіння зернових, 25,8 тис. т — олійних, 740 т — цукрових буряків та 1,5 тис. т — овочів на загальну суму $419,5 млн. Це більш ніж у 16 разів перевищило обсяги вітчизняного експорту насіннєвого матеріалу у $26,1 млн за відповідний період, та на 2,5% більше, ніж було імпортовано за 2020 рік.

«Тенденція до збільшення імпорту насіннєвого матеріалу, яка спостерігається в Україні з 2015 року і зберіглася торік, є результатом різкого підвищення попиту на цей вид агропродукції через збільшення його споживання холдинговими компаніями та великими й середніми товаровиробниками. Крім того, карантинні обмеження та зменшення логістики у 2020-2021 рр. дали поштовх розвитку іноземних селекційних компаній в межах України для забезпечення сільськогосподарських товаровиробників своєю продукцією», — каже експерт.

Олександр Захарчук додає, що у 2021 р. 78 % від всього імпорту до України склали зернові. Відтак, насіння кукурудзи закупили — 17,0 тис. т, пшениці — 2,5 тис. т, ячменю — 0,6 тис. т, жита — 1,3 тис. т, сорго — 0,4 тис. т. Серед олійних культур на соняшник припадає — 87 або 22,4 тис. т., 2,8 тис. т — ріпаку та 0,6 тис. т — сої.

Експерт зауважив, що посилюється тренд щодо зменшення обсягів імпортованого насіння зернових культур. Якщо у 2020 р. його було ввезено 25,4 тис. т, то у 2021 році — 21,8 тис. т (-14,2 %). Це відбувається внаслідок підвищення якості ввезеного насіння та поставок кращих кондицій, у першу чергу добазового та базового насінництва, а також зростання обсягів виробництва насіння іноземної селекції в Україні.

«Після розв’язання росією повномасштабної війни проти України 24 лютого 2022 року Міністерство аграрної політики та продовольства України для забезпечення посівної кампанії-2022 дещо спростило процедури щодо ввозу насіння. Водночас розірваність логістичних зв’язків, особливо в областях, де проводяться воєнні дії, створює реальні загрози щодо вчасних поставок іноземного насіння», — каже Олександр Захарчук.

За його словами, аграріям доцільніше замінити імпортоване насіння на вітчизняне, яке більш адаптоване до місцевих умов вирощування, та й по якості і врожайності відповідає світовим вимогам. Такий підхід дозволить підтримати національних селекціонерів, забезпечити всіх сільгосптоваровиробників насінням у необхідній кількості, успішно провести посівну у тих регіонах, де це можливо, і забезпечити продовольчу безпеку не лише України, а й країн-імпортерів вітчизняної агропродукції.

Нагадаємо, насіннєві компанії запевнили, що аграрії будуть забезпечені насінням сої для посівної.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus