Нові партії добрив не надходять в Україну, а отже ціни на них зростатимуть — експерт

Цьогоріч посівна кампанія стане для аграріїв найскладнішою. Крім небезпечних умов роботи та ряду обмежень, сільгоспвиробники зіткнулися з нестачею пального, азотних і мінеральних добрив, ЗЗР, насіння.

Таку думку висловив директор «Арус Трейд» Руслан Войтович в матеріалі «Руслан Войтович: Україна майже втратила доступ до іноземних добрив» на Kurkul.com

Він зазначає, що за даними, зібраними фахівцями «Насіннєвої асоціації України», перед початком посівної азотних добрив не вистачало для 1,2 млн га сільгоспземель, а комплексних добрив — 802 тис. га.

«Ситуація з добривами наразі складна, а точніше, їх практично вже немає в Україні. Оскільки нові партії добрив не надходять вже протягом місяця. Адже основне постачання відбувалося через море», — каже Руслан Войтович.

Експерт додає, що велика частина добрив надходила з білорусі та росії, які нині повністю заблоковані. З ЄС добрива находять в дуже обмеженій кількості. Адже в Європі загалом катастрофічно не вистачає добрив.

«Протягом війни до нас вже зверталися два трейдери з Європи, щоб ми постачали їм наші добрива. Там ситуація складна, але у нас ще гірша», — каже він.

За його словами, наразі в Україні трейдери максимально розпродають залишки, які були на складах. Після цього вони не матимуть добрив для продажів. На даному етапі фермери повністю не забезпечені добривами. Хто встиг придбати ще до воєнних дій, ті забезпечені добривами.

«Ті, хто тримали урожай до останнього і відтягували придбання добрив у надії, що ціна на добрива знизиться, зараз мають великі проблеми», — наголошує експерт.

Руслан Войтович каже, що не слід забувати, що добрива — це не лише азот, фосфор і калій, а й інші сполуки та кислоти, які також дуже виросли в ціні, бо мають великий попит. Тому в новому сезоні ціни на добрива будуть значно вищими.

Нагадаємо, експерт на ринку добрив каже, що придбання добрив про запас — розумна інвестиція.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus