Аграрії потребують підтримки та грошей від банку на посівну — думка

Світлана Омельченко, фінансовий директор Agromino
Світлана Омельченко, фінансовий директор Agromino
Джерело фото: Latifundist.com

Якщо вітчизняний аграрний ринок недоотримає фінансування, у світі недоїдатиме 400 млн людей. Зараз аграрії не оперують питаннями ризику чи прибутку. Це питання виживання, тому фермерам необхідне фінансування на посівну.

Таку думку висловила фінансовий директор Agromino Світлана Омельченко в інтерв’ю на YouTube-каналі Latifundist.

За її словами, аграрії розуміють, що чим менше коштів вкладуть зараз, тим менше агропродукції отримають влітку і восени, коли зберуть врожай. Відтак, попри те, що наш аграрний сектор демонструє, що він залізний, він потребує кредитування.

«Наші аграрії потребують підтримки, віри і грошей, адже те, що вони роблять — це неймовірно. Як можна думати, що не зберемо врожай, коли фермер йде сіяти? Тоді, коли ці поля заміновані. Або коли ракети літають над головою, а трактористи — в полі», — каже Світлана Омельченко.

Вона акцентує, що зараз банківська система помітно перебудовується. Виробники починають відчувати від них більше підтримки, але все ж її недостатньо. Нині 99,9% питань бід банків, які надходять для надання кредиту, це питання про вплив війни на підприємство. Це звична процедура, адже банк має оцінити усі ризики.

«Банкіри не хочуть втрачати гроші і це нормально. Вони хочуть знати, куди конкретно інвестуються гроші», — каже експертка.

Світлана Омельченко додає, що відмінність наших аграріїв в тому, що виходячи на поля вони думають не про гроші, а про хліб, про людей та про майбутнє.

Більше дізнавайтесь у розгорнутому інтерв’ю.

Нагадаємо, директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова розповіла, що банк треба переконати, що кредит на посівну під 0% зможете віддати. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus