Мінагро працює над отриманням дотацій для господарств, які постраждали через війну

Під час воєнного часу окремої уваги потребують середні і малі підприємства. Мінагро прагне визначити ту частку господарств, яким вдалося зберегти поголів’я, та які потребують переміщення тварин.

Таку думку висловила заступниця директора департаменту аграрного розвитку, Міністерства аграрної політики та продовольства Олена Дадус під час онлайн дискусії «Зміни в аграрній політиці в Україні — шанси та можливості у стані війни».

За її словами Мінагропрод з першого дня війни почав працювати над тим, щоб максимально комунікувати з обласними держадміністраціями, з бізнесом та товаровиробниками, для того, щоб максимально налагодити комунікацію та координацію спільних дій для того, щоб було чути, які потреби виникають у регіонах з активними бойовими діями та тимчасовою окупацією.

Експертка зазначила, що зараз найбільше потребують підтримки малі та середні господарства. Мінагропрод веде перемовини з міжнародними партнерами, низкою фондів та з низкою проектів технічної допомоги про те, щоб розглянути можливість отримання прямої дотації та субсидії на кожен га оброблювальних угідь або на голову утримуваної худоби сімейними фермерськими господарствами та невеликими підприємствами.

Вона акцентує, що такі перемовини здійснюються для того, щоб виробники мали змогу покрити витрати на кормову базу або недоотриманий виторг чи дохід, від того, що продукція від цих малих господарств не надходить на переробні підприємства наразі через пошкоджені логістичні шляхи.

«В умовах війни важливо проводити моніторинг із метою оцінки сільськогосподарських угідь, які потенційно не можуть бути придатними для повноцінного засівання чи обробітку. Це ж саме стосується і тваринництва, позаяк частина господарств та підприємств у регіонах, в яких ведуться чи велися активні бойові дії, або ж у регіонах, які знаходилися/знаходяться під тимчасовою окупацією були пошкоджені або повністю втрачені», — додає Олена Дадус.

Нагадаємо, за час війни тваринники відчули перебої з кормами.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus