Україна обмежила експорт гречки, жита й вівса

Експорт продукції, дефіцит якої можливий в Україні, на час дії воєнного стану буде обмежено. Наразі вже обмежено експорт гречки, жита та вівса.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі загальнонаціонального телемарафону, передає «Укрінформ‎»‎.

За його словами, у відповідному рішенні уряду щодо забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного часу закладена необхідність щомісяця переглядати баланси. 

«‎Наше міністерство це робить. І по тих позиціях, де ми бачимо критичну ситуацію, ми будемо обмежувати експорт. Наприклад, зараз обмежений експорт гречки, важливого для хлібопекарської галузі жита, вівса», — зазначив Висоцький.

Він також наголосив, що уряд моніторить ситуацію з продуктами, експорт яких підлягає ліцензуванню. І не регулюватиме вивезення тих товарів, яких в Україні накопичились значні залишки.

«Ми слідкуємо за ситуацію по тих позиціях, на які діє ліцензування експорту, — це пшениця, цукор. Щоб розуміти, скільки їх вивозиться, і не давати вивезти більше, ніж є надлишок. Щодо, наприклад, соняшникової олії чи кукурудзи, яких у нас достатньо, тут регулювання немає», — зауважив заступник міністра.

Додається, що Мінагрополітики фактично в щомісячному режимі оновлює баланси і виносить на розгляд уряду питання щодо того чи іншого регулювання, щоб фізично були доступні продукти, перш за все, для споживання українцями.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України затвердив план заходів із забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus