Відшкодування збитків, заподіяних війною: поради юриста

Для стягнення компенсації збитків з росії українському бізнесу доцільно звертатись до інвестиційного арбітражу.

Таку думку висловив Віталій Козаченко, партнер Fortior Law, у матеріалі «Як українському бізнесу отримати від росії компенсацію за нанесені збитки» на Latifundist.com.

Він зазначив, що зараз дуже часто згадують такі установи, як Міжнародний Суд ООН і Міжнародний Кримінальний Суд в Гаазі. Проте, за словами експерта, обидва суди розглядають справи лише з певного кола питань.

«Ці справи здебільшого стосуються воєнних злочинів, геноциду і т.д., тому в контексті компенсації збитків бізнесу це не дуже актуально», — пояснив Віталій Козаченко. 

Тому за стягненням збитків з росії українському бізнесу, на думку Віталія Козаченко, варто звертатись до інвестиційного арбітражу.

«У 1998 р. і Україна і росія уклали угоду про захист інвестицій, відповідно до якої росія зобов’язалася захищати інвестиції українського бізнесу на своїй території. Якщо ці інвестиції були знищені, інвестор може подати позов проти росії у міжнародний арбітраж. Відповідачем у будь-якому випадку виступатиме росія», — зазначив фахівець.

Читати за темою: «‎Український агробізнес у цифрах воєнного часу: песимістичні прогнози та оптимістичні досягнення»‎

Віталій Козаченко акцентував, що у 2014 р. Україна вже зіткнулася з аналогічною ситуацією, коли росія анексувала Крим, в результаті чого багато українських підприємців втратили свій бізнес.

«Тоді вони теж пішли шляхом інвестиційного арбітражу. У так званих «кримських справах» інвестиційні трибунали вирішили, що відповідальність за знищення інвестицій несе держава, яка здійснює фактичний контроль над територією. Ми вважаємо, що цей підхід може бути застосований і зараз: якщо у фермера в Херсонській області вкрали зерно, то він може звернутись в арбітраж проти росії», — зазначив Віталій Козаченко.

Він додав, що збитки можна стягувати будь-які, якщо вони були напряму спричинені діями росії, зокрема, упущено вигоду, і в будь-якому розмірі. Головне — їх підтвердити.

Читайте також: «‎Як росіяни крали кукурудзу з палаючого елеватору в Маріуполі і звинуватили «націоналістів», що ті знищили зерно. Свідчення маріупольців»‎ 

«Документи, фото- і відеоматеріали, статті у ЗМІ, покази свідків тощо. Інакше кажучи — все, що спаде на думку. Форма доказів має другорядне значення. Головне, щоб вони підтверджували збитки. Знову підкреслю, постраждалим не потрібно доводити, що те що сталося саме є крадіжкою. Досить довести, що у власника більше немає доступу до, чи контролю над, його інвестиціями», — підсумував експерт.

Нагадаємо, що в Україні стартує платформа для фіксації та відшкодування збитків, заподіяних війною.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus