Румунія не справляється з експортом зерна з України — DW

Через відсутність транспортної інфраструктури, необхідної для вивезення зерна з України, Президент Румунії Клаус Йоганніс назвав це завдання «логістичним викликом епічних масштабів‎».

Про це пише DW.

Зазначається, що вивезення українського зерна через Румунію має ряд нюансів.

«‎Це завдання, яке не має швидкого вирішення»‎, — відмітив гендиректора порту Констанца Флоріна Гойдеа. 

Він додає, що понад 80% українського зерна, що надходить до порту Констанца, привозять туди малі вантажні кораблі через Дунай. Водночас для вантажних автомобілів цей шлях ще важчий. 

«‎Через формальності вантажні автомобілі з України іноді простоюють на кордоні тижнями. Тим часом через те, що до Констанци з України щодня прибувають по 20-25 вантажівок із зерном, у порту виникає тиснява»‎, — нарікає Гойдеа.

В той самий час, продовжує гендиректор порту Констанца, під'їзд до порту залізницею заблокований, оскільки румунське державне залізничне підприємство CFR припаркувало на портовому вокзалі 700 вагонів, що вийшли з експлуатації. 

Читайте також: «‎Баржі, затори і початок зернового сезону у Румунії. Що робити дунайським портам?»

«Половину з них зараз уже звідти забрали‎», — зауважив він. 

За словами Гойдеа, уряд Румунії має проект з розширення і модернізації порту Констанца, проте поки що він знаходиться лише на стадії перевірки.

Нагадаємо, глава угорського МСЗ запевнив, що Угорщина допоможе Україні з експортом зерна.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus