На Дунаї критично знизився рівень води — УДП

З 25 липня у зв’язку з різким падінням рівнів води на середній та нижній ділянках Дунаю навігацію закрито. Як свідчать позначки водопосту в Чорноводі, у порівнянні з липнем минулого року, вода впала на декілька метрів.

Про це повідомив виконуючий обов'язки генерального директора «Українське Дунайське пароплавство» Дмитро Москаленко на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, з липня по всій Європі встановилася аномальна спека, температура б'є рекорди, вирують масштабні лісові пожежі. Такий тривалий вплив спеки та відсутність опадів катастрофічно позначаються і на водних ресурсах, викликаючи пересихання річок.

«‎Зазвичай пік мілководдя на Дунаї припадає на вересень-жовтень. Однак цього року рівень води вже критично знизився через відсутність опадів у басейні Дунаю та його основних притоках (Сави, Драви, Тиси та Морави)», — відмітив ‎Дмитро Москаленко.

Читайте також: «‎1 млн т зерна Дунаєм, або Як експортувати українське зерно в умовах війни»‎ 

Відзначається, що караванам УДП доводиться працювати в екстремальних умовах. Надскладна навігаційна ситуація призвела до вимушеного зниження завантаження флоту, що негативно позначається на обсягах вантажоперевезення.

«Якщо минулого тижня судна вантажилися на осадку 2,10 метра, то відсьогодні у напрямі на Констанцу вантажимося всього на 1,80 метра.Порівняно з роботою у звичайних умовах завантаження суден зменшилось на третину — у середньому з 1600-1500 тонн до 1000 тонн‎», — акцентував гендиректор УДП.‎ 

Він додав, що незрозуміло як буде розвиватись ситуація далі. Але запевнив, що в будь-якому разі УДП не зупинить рух флоту та буде працювати з мінімально можливою осадкою.

Нагадаємо, що в районі гирла Бистре підірвалось українське цивільне судно.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus