У липні на більшій частині України тривав стійкий дефіцит опадів — Укргідрометцентр

В південних областях України, де впродовж липня майже не було ефективних дощів або їх кількість не перевищила 25-50% від норми погодні умови для формування врожаю пізніх культур складалися несприятливо, часом набували критичного характеру. 

Про це йдеться в огляді «‎Укргідрометцентру» за третю декаду липня‎, пише «АПК-Інформ‎»‎. 

«Засуха зумовлювала пригнічення рослин, передчасне достигання сільськогосподарських культур і відповідно зменшення врожайності. У Миколаївській та Одеській областях на 2-3 тижні відмічена технічна стиглість насіння соняшнику. Несприятливими чинниками для майбутнього врожаю в цьому регіоні було і виникнення суховіїв внаслідок сухості повітря та вітрів», — розповіли експерти.

Відмічається, що у Закарпатській області продовжували утримуватись незадовільні умови для вегетації пізніх культур. Недостатнє зволоження ґрунту, зумовлене дефіцитом опадів та найвищими температурами впродовж літніх місяців.

Читайте також: «‎Пшениця 2022: на якій площі буде зібрано, врожайність та стан посівів»‎ 

Водночас суттєві опади, які спостерігалися в ряді районів Сумської, Полтавської, Харківської, Дніпропетровської та західних областей в останній декаді липня, поповнили запаси продуктивної вологи в ґрунті. 

«На багатьох площах цих областей під кукурудзою, соєю та соняшником сформувалося оптимальне зволоження ґрунту — 80-100 мм і більше продуктивної вологи‎»‎, — відмітили в Укргідрометцентрі.

Додається, що у західних, північно-західних та північних областях завдяки достатній кількості ефективного тепла й вологи в ґрунті переважали сприятливі умови для формування урожаю пізніх культур.

Нагадаємо, що в Мінагрополітики прогнозують врожай пшениці на рівні 18-19 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus