Не все зерно з України надійшло до «найбільш нужденних у ​​світі», але цьому є пояснення — експерти

Перші поставки зерна з України не всі надійшли до найбільш нужденних людей у ​​світі, і всупереч поширеній думці, переважна більшість того, що зараз експортується, не є пшеницею. Кукурудза пішла до Великобританії та Ірландії, а Італія отримала партії насіння соняшнику та сої.

Джерело: Politico

Офіційні особи кажуть, що цьому є цілком розумне пояснення: те, що потрапило в українські елеватори з початку війни — це здебільшого кукурудза. Остання, як правило, використовують на корм тваринам або на біопаливо, а не для споживання людьми.

Видання цитує представника ЄС, який підрахував, що лише чверть з 20 мільйонів тонн зерна, які все ще застрягли в українських силосах, становить пшениця. 

Незважаючи на те, що українське зерно призначене не лише для споживання людьми, відновлення роботи портів країни допомагає вирішити проблему голоду у світі. І хоча світові ціни на продукти харчування все ще високі, вони впали після підписання угоди, що має полегшити країнам, які розвиваються, дозволити імпорт продуктів харчування.

«Ми бачимо загальну корекцію ринків. Так що ціни долар за доларом трохи знижуються», — цитує видання заступника міністра економіки України Тараса Качку.

У кризовій робочій групі ООН чиновники запитують, чи справді зерно піде тим, хто його найбільше потребує. Але припущення, яке лежить в основі угоди, полягає в тому, що відновлення руху кораблів дозволить ринку виконувати свою роботу.

Читати по темі: Стамбульська сага про українські порти. Які перспективи та ризики експорту зерна

Угода має вирішальне значення, оскільки вона може надати вкрай необхідну допомогу економіці України та дозволить фермерам сіяти зернові культури восени.

«Я думаю, що найбільша річ, яку [люди] можуть не знати [про угоду], це те, що мова йде не про експорт на 50 відсотків, аби вгамувати голод, а про те, щоб українська сільськогосподарська економіка не була повністю знищена», — вважає Майкл Магдовіц, старший аналітик із товарів Rabobank.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus