До сирійського порту прибуло російське судно ймовірно завантажене українським зерном

Російське судно «Св. Константин» у сирійському порту «Тартус»
Російське судно «Св. Константин» у сирійському порту «Тартус»
Джерело фото: Planet Labs PBC via AP

До сирійського порту «Тартус» прибуло російське судно «Св. Константин», яке влада України вважає було завантажене краденим українським зерном з тимчасово окупований територій, пише The Associated Press.

Прибуття судна стало останньою партією українського зерна — легально придбаного чи ймовірно награбованого — до Сирії, підкреслюють у виданні. Інше судно, RAZONI, нещодавно пришвартувалося до причалу з офіційно придбаною українською кукурудзою в рамках ініціативи ООН із вивезення продовольства із зони бойових дій в Україні.

«Св. Константин» вийшов з порту тимчасово окупованого росією Криму приблизно 6 липня, згідно з даними відстеження суден на сайті MarineTraffic, проаналізованим AP.

Судно було завантажене українською пшеницею у Севастополі, повідомило посольство України у Лівані у заяві для AP. У цей порт російські війська вже привозили зерно на вантажівках із окупованих територій, додає українська влада.

«Св. Константин» пройшов через Босфор і досяг турецького міста Ізмір. Потім судно попрямувало далі в Середземне море вздовж узбережжя Кіпру, а в неділю відключило трекер автоматичної ідентифікаційної системи. Судам належить тримати свої AIS-трекери включеними, але ті судна, які бажають приховати свої переміщення і прямують до сирійських портів, зазвичай так і роблять», — коментують у виданні.

«На борту цього судна знаходиться зерно, яке було викрадене та незаконно вивезене російською окупаційною владою зі сховищ, розташованих на тимчасово окупованих територіях Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей», заявили у посольстві України у Лівані.

AP не вдалося зв'язатися з офіційними представниками порту «Тартус». Представництво Сирії при Організації Об'єднаних Націй не відповіло на прохання про коментар.

Нагадаємо, що це не перше судно з українським зерном, яке заходить у сирійській порт.

Читайте також:

{widget:262

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus