Генсек ООН закликав Україну і росію до компромісу для підтримання роботи «зернових коридорів»

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш під час свого візиту до Львова 18 серпня 2022 р.
Джерело фото: REUTERS/Gleb Garanich

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав росію та Україну «проявити дух компромісу» для забезпечення подальшого успіху угоди, укладеної за посередництва ООН, яка дозволила Україні відновити експорт зерна зі своїх чорноморських портів, пише Reuters.

Він додав, що менш ніж за місяць (з 1 серпня – ред.) 21 судно вирушило з українських портів у рамках зернової угоди, а 15 суден вирушило зі Стамбула до України, щоб завантажити зерно та інші продовольчі товари.

«З моменту вторгнення росії в Україну я чітко заявляю: не існує вирішення глобальної продовольчої кризи без забезпечення повного глобального доступу до українських продуктів харчування та російських продуктів харчування та добрив», — заявив він.

Антоніу Гутерріш підкреслив, що «це лише початок» і закликав всі сторони забезпечити подальший успіх. На його думку, сторони, які підписали угоду, діяли професійно та сумлінно, щоб зберегти потік продовольства.

«Тим часом — і це дуже важливо — ми спостерігаємо ознаки того, що світові продовольчі ринки починають стабілізуватися", — сказав Гутерріш. «Але давайте не будемо мати ілюзій — доведеться пройти ще довгий шлях, перш ніж це знайде відображення у повсякденному житті людей».

Експорт продовольства та добрив з України та росії у великих обсягах має вирішальне значення для подальшого заспокоєння товарних ринків та зниження цін, нагадав Генсек ООН.

Станом на 19 серпня, експорт зерна з України вдвічі нижчий, ніж за відповідний період 2021/22 МР.

Читайте також:

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus