Угода про купівлю зерна Єгиптом у Індії в силі, але коли зерно буде відвантажено — невідомо

Міністр постачання Єгипту Алі Мосельхі у понеділок заявив, що угода про купівлю пшениці в Індії все ще діє, незважаючи на нещодавні обмеження на експорт з Індії. Хоча і дотепер незрозуміло, коли зерно буде відвантажено.

Про це пише Reuters.

Єгипет, один із найбільших у світі імпортерів пшениці, намагався диверсифікувати своїх постачальників після того, як зіткнувся з вищими світовими цінами та перебоями в закупівлях із Чорного моря після вторгнення росії в Україну в лютому.

«Українська рана» на ринку пшениці. Хто замінить нас на ринках Близького Сходу та Африки?
Читати також

У червні міністр постачання Алі Мосельхі заявив, що Єгипет уклав контракт на купівлю 180 тис. т пшениці в Індії після того, як спочатку погодився придбати 500 тис. т.

«У нас є угода щодо кількості та ціни — 180 тис. т пшениці, і ціна становила 400 $/т», — повідомив Мосельхі журналістам у понеділок 22 серпня, вперше оприлюднивши ціну.

Однак, додав він, пшениця ще не покинула Індію.

Індія, другий у світі виробник пшениці, 14 травня заборонила приватні закордонні продажі зерна, але зробила надбавки для таких країн, як Єгипет, які потребують продовольчої безпеки.

Палюча спека скоротила виробництво в Індії цього року.

«Ви знаєте про сильну спеку, яка сталася в Індії і яка вплинула на врожай, тому цілком природно, що вони хотіли б зберегти власні запаси. Це їхнє право. Але чесно кажучи, наш вантаж знаходиться в порту», —сказав Мосельхі.

За словами Мосельхі, для збільшення своїх стратегічних запасів пшениці, уряд Єгипту купив близько 1,8 млн т пшениці з початку поточного фінансового року, зробивши великі закупівлі в країнах, включаючи Францію та росію, після оголошення угоди з Індією.

Ще у неділю, 21 серпня, уряд Індії повідомляв, що країна має достатні запаси зерна пшениці, тому не планує імпортувати зерно. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus