Зеленський відповів путіну щодо перегляду маршрутів для експорту українського зерна морем

Володимир Зеленський в Одеському порту
Володимир Зеленський в Одеському порту
Джерело фото: Пресслужба глави держави / Presidential Office

З України «зерновим коридором‎»‎ вже вийшло 102 судна до Азії, Африки та Європи. В країни Азії відправлено 54 судна з 1,04 млн т зерна, в Європу — 32 з 0,85 млн т, а в Африку — 16 з 0,47 млн т.

Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

За словами очільника держави, українське продовольство було експортоване на три континенти — в Африку, в Азію та у Європу. А вчорашні закиди росії назвав черговою «відверто брехливою заявою‎», що нібито абсолютна більшість українського зерна експортується саме у європейські країни.

«На відміну від росії ми не робимо расистського поділу світу на тих, хто заслуговує жити без голоду, і на тих, хто нібито не заслуговує. Ми підтримуємо всіх людей, усі країни. І ті, які нам допомагають, і ті, які поки утримуються від допомоги. Ще раз наголошую: Україна була, є й буде гарантом світової продовольчої безпеки»‎, — наголосив він.‎

«Зернова ініціатива»: проміжні результати. Джерело: Мінінфраструктури

Зеленський зауважив, що до кінця цього місяця з українських морських портів може бути експортований обсяг щонайменше у 3 млн т агропродукції. І значна частина — саме для найбідніших і найнужденніших країн.

В рамках допомоги населенню Африки вже відправлено 2 судна, зафрахтовані безпосередньо Всесвітньою продовольчою програмою ООН (ВПП). На їх борту понад 60 тис. т пшениці для жителів Ємену та Ефіопії.

«Окрім цього, завдяки партнерам з ООН, уже закуплено ще 190 тис. т зернових для подальшого експорту до держав африканського континенту. Загалом, в рамках роботи ВПП з портів України найближчим часом буде експортовано 280 тис. т агропродукції для боротьби з голодом‎»‎, — йдеться у повідомленні Мінінфраструктури.

Читайте також: «‎росії не вигідні зернові коридори. Пояснюємо чому і як проходить підтасовка фактів»‎

У відомстві наголосили, що підписана Україною, ООН та Туреччиною Ініціатива про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування не передбачає жодних обмежень щодо напрямків експорту.

Нагадаємо, що ‎президент рф стверджує, що майже всі судна з українським продовольством «прямують не до найбідніших країн, а до країн Європейського союзу‎». Тому, за його словами, ‎варто задуматися про те, щоб обмежити напрямок вивезення зерна та іншого продовольства за цим маршрутом.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus