росія прагне змінити умови зернової угоди — очільник кремля (ОНОВЛЕНО)

росія стверджує, що не змогла вивезти жодного судна з продовольством в рамках зернової угоди. Очільник країни хоче змінити напрямок вивезення зерна та іншого продовольства з України. Це питання він планує обговорити з турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом.

Про це президент рф заявив під час виступу на Східному економічному форумі. 

Президент рф стверджує, що майже всі судна з українським продовольством «прямують не до найбідніших країн, а до країн Європейського союзу‎». Тому, за його словами, ‎варто задуматися про те, щоб обмежити напрямок вивезення зерна та іншого продовольства за цим маршрутом.

Водночас постпред росії в ООН Василь Небензя заявив, що в рамках зернової угоди нічого не було реалізовано з експорту російського продовольства і добрив: жодне російське судно не вивезло з російських портів російське зерно на експорт.

Постпред рф зауважив, що дія угоди закінчується в листопаді, але вона повинна продовжуватися. 

«Я не беру участь у переговорах щодо Угоди та її продовження, але враховуючи результати, точніше, відсутність результатів, я б нічого не виключав‎»‎, — додав він.

ОНОВЛЕННЯ

Слова очільника кремля про обмеження вивозу зерна з України є безпідставними, але абсолютно прогнозованими. російська влада своїм шантажем вчергове намагається зняти з себе санкції, заявив радник голови офісу президента України Михайло Подоляк.

«Енергетичний, ядерний, міграційний, зерновий, та будь-які інші формати прямого шантажу періодично з’являються в публічній риториці перших осіб рф, коли щось йде явно не за планом і потрібно через страх зупинити Україну і міжнародну спільноту. Тому нинішні заяви про припинення "зернової угоди" абсолютно безпідставні й водночас абсолютно прогнозовані. Бо жодного об‘єктивного підґрунтя для таких дій чи заяв взагалі немає‎»‎, — зазначив Подоляк.

Він підкреслив, що Україна, як і посередники Туреччина та ООН, суворо дотримуються зобов’язань, які взяли на себе в рамках «зернової ініціативи‎»‎.

Читайте також: «‎росії не вигідні зернові коридори. Пояснюємо чому і як проходить підтасовка фактів»‎ 

На його думку, росія сьогодні нервово намагається «‎нащупати» новий привід для чергової інформаційної кампанії з закликом зняття санкцій, натиснувши, перш за все, на ООН та країни-реципієнти, щоб вони зайняли хоча б трохи більш «проросійську позицію‎»‎.

Нагадаємо, що з 1 серпня з портів Одеса, Чорноморськ та Південний було відправлено 1,72 млн т агропродукції. Всього протягом серпня з розблокованих портів вийшло 68 суден, порти призначення яких розташовані в 18 країнах світу.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що 28,6 тис. т української пшениці у найближчі тижні прибудуть до Сомалі.

У рамках Світової продовольчої програми ООН (World Food Programme) перше судно вже прибуло до Африки наприкінці серпня.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus