Аграріям розповіли, як застрахувати до 85% ризиків по експортним контрактам

Програма передекспортного фінансування страхує ризики експортного контракту на 85%. Головна умова отримання такого кредиту — наявність експортних контрактів. 

Про це розповіла заступник директора департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу «Ощадбанку‎»Юлія Жуланова в матеріалі: «‎Ощадбанк надає агровиробникам кошти, доки ті чекають грошей від покупців», пише Latifundist.com.‎ 

Уточнюється, що програма передекспортного фінансування має певні особливості:

  • програма дає можливість страхувати ризики виконання зобов’язань за позикою для виконання зовнішньоекономічного контракту;
  • її можна поєднувати з програмою «Доступні кредити 5-7-9%»;
  • Сума максимального кредиту —  85% контракту. Тобто, якщо контракт на 1 млн, то можна отримати 850 тис. грн кредиту, і від цієї суми буде нараховуватись гарантія на повернення коштів на сплату. Грубо кажучи, банк страхує ризики отримувача кредиту на 85%;
  • кредитування за програмою ЕКА можливе без застави, забезпеченням за кредитом виступить застава майнових прав на майбутні надходження за контрактами та порука власників.
  • Максимальний строк кредиту становить один рік. Головною умовою користування таким кредитом є його погашення шляхом надходжень від контрактів. Після надходження коштів за контрактом і здійснення погашення кредиту клієнт знову може скористатись невикористаною сумою кредитної лінії. Сьогодні строк сплати по експортних контрактах становить до 180 днів. Відповідно, протягом дії кредитного договору підприємець зможе скористатись кредитними коштами кілька разів.

«Для прикладу, компанія займається виробництвом борошна та продає його за кордон. Такі компанії зазвичай потребують додаткових коштів на період від закупки сировини і до моменту отримання оплати за товар від іноземного покупця. За допомогою спільної програми ЕКА та Ощадбанку такий виробник може отримати кошти для організації процесу виробництва і доставки борошна покупцю (в т.ч. закупити сировину, сплатити заробітну платню, податки, оплатити логістичні послуги тощо)»,— пояснила Юлія Жуланова.

Читайте також: «‎Ціни на ЗЗР зашкалюють. Поради від Claydon, як зменшити витрати на хімію»‎ 

Відзначається, що передекспортне фінансування зі спрощеними вимогами оформлюється як кредитна лінія, оскільки передбачено активний рух коштів: підприємець взяв позику, потім «зайшли» кошти за контрактом — кредит погашено. 

«‎‎Бізнесмен бере кошти ще, і так по колу. Під кожен окремий контракт можна відкрити спеціальну кредитну лінію», — відмічає Юлія Жуланова.

Юлія Жуланова наголосила, що якихось особливих умов для позичальників немає: власник має бути українцем, компанія має бути українською і мати добру репутацію та кредитну історію.

Нагадаємо, що фахівець розповів про спосіб зниження витрат на сушіння зерна.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus