Через різке падіння маржі бразильські переробники сої змушені зупиняти виробництво

Внаслідок зменшення маржі переробки та слабкий попит десять бразильських соєвих заводів зупинили свою роботу, що знизило темпи переробки цієї культури в країні на 15 тис. т на добу, пише Agricensus.

Згідно з даними бразильської компанії Agrinvest Commodities, розрахункова маржа за 4-й квартал п.р. коливається в межах мінус $56-$50/т на місяць.

«‎Маржа переробників на дуже поганому рівні. Всупереч цьому деякі заводи продовжують працювати задля виконання раніше взятих на себе зобов'язань перед імпортерами»‎, — сказав старший менеджер з ризиків в HedgePoint Global Agricensus Віктор Мартінс.

Читайте також: «‎У поміч аграрію: побудувати завод глибокої агропереробки та не наробити помилок»‎ 

Повідомляється, що зазвичай переробні заводи проводять технічне обслуговування напередодні збору врожаю сої в Бразилії, приблизно в грудні-січні, але в цьому році заводи раніше виходять на ТО.

«У Бразилії не так багато ліквідності — більшість паперових угод, укладених на умовах FOB Паранагуа, є викупом переробними підприємствами хеджування для продажу на внутрішньому ринку (біодизельне паливо) — ринок біодизеля останнім часом не дуже активний, тому попит на нього також невеликий‎», — повідомило видання.

Читайте також: «‎Глибока переробка сої: плани Астарти та перспективи України»‎ 

Раніше повідомлялось, що 12 вересня було зупинено вісім заводів з переробки соєвих бобів. Зараз ще два заводи зупинились, що збільшило загальну кількість постраждалих підприємств до десяти.

Варто зауважити, що згідно з даними Міністерства сільського господарства США (USDA), Бразилія є другим за величиною світовим експортером соєвої олії після Аргентини, з показником у 2,13 млн т соєвої олії та 18,8 млн т соєвого шроту у 2022/23 МР.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus