Представники олійножирової галузі просять збільшити мито на експорт насіння соняшника

Представники олійножирової галузі України просять Мінекономіки про збільшення мита на експорт насіння соняшнику до 10% з 3,5%, це дозволить переробляти їх усередині країни в більш високомаржинальну олію.

Пропозицію створити робочу групу між міністерством та профільною асоціацією «Укроліяпром‎»‎ для розв'язання відповідного питання висловив бенефіціар компанії «‎ГрадОлія»Станіслав Таршин, пише «‎Інтерфакс-Україна».‎ 

«‎Ми розуміємо, що валовий збір соняшнику цього року буде на 30% меншим порівняно із минулим роком, не 16 млн тонн, а 9-10 млн тонн. Можете вважати, що від початку війни вже експортували 1,7 млн тонн, і не менше ще вивезуть у майбутньому. Ми знову залишимося без робочих місць, без надходження валюти та іншого»‎, — наголосив Станіслав Таршин.

 

Він наголосив, що олійножирова галузь країни може зіткнутися з нестачею сировини для виробництва соняшникової олії внаслідок меншого врожаю соняшнику в Україні в 2022 році через російське вторгнення та тимчасову окупацію частини її території. Це може призвести до недозавантаженості підприємств галузі, скорочення надходження валюти від продажу олії за кордон, а також закриття підприємств і зростання безробіття в країні.

Для недопущення такого розвитку подій Таршин запропонував встановити мито на вивіз із країни насіння соняшнику в розмірі 10% замість нинішніх 3,5%.

Крім того, представник «Укроліяпрому‎»‎ закликав міністра економіки стимулювати в Україні глибоку переробку соняшникової олії, що містить її очищення та фасування перед продажем за кордон.

Читайте також: «‎Вирішили займатися глибокою агропереробкою? Розповідаємо з чого почати»‎ 

«Нам би слід скоротити експорт сирої соняшникової олії (на користь переробленої – ІФ-У). Багатьом здається, що якщо ми експортуємо не соняшник, а сиру олію, то це кінцева продукція. Це велика помилка – така олія є сировиною, яка згодом переробляється багатьма країнами світу. Ми експортуємо 6-6,5 млн тонн щороку, а у нас лише 0,5 млн тонн з’їдається в країні‎»‎, — уточнив Таршин.

За його словами, щоб наростити глибоку переробку соняшникової олії на 50% нинішнього рівня, в Україні потрібно побудувати близько 20 підприємств цього профілю, це додатково створить у країні десятки тисяч робочих місць.

Нагадаємо, що пропозиція соняшнику збільшується зі сторони українських виробників. У той час попит на зовнішніх ринках є досить стабільним, особливо у напрямку Румунії, Угорщини та Болгарії.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus