Прометей повідомив про затримки з поверненням ПДВ державою

З січня 2022 року зерноторгова група компаній «Прометей» не отримала жодної гривні податкового відшкодування. При цьому, фактично, процедура відшкодування ПДВ була відновлена в червні поточного року. Однак, як повідомляли і в самій податковій, так і за словами представників бізнесу, паралельно було розпочато ретельні перевірки.

Про це повідомила пресслужба групи компаній «Прометей»

Зазначається. що неформально, мета цих ревізій полягає в затягуванні відшкодування, оскільки частина підприємств не отримала виплати за січень і не має інформації, коли цей процес де факто буде запущений.

Однією з таких компаній став «Прометей», який заявляє про відсутність фіскальних компенсацій на сумму 112 млн.грн.

«У зв'язку з нестабільною ситуацією у Миколаєві всі дані про виплати ПДВ експортеру знаходяться в юрисдикції податкової Волинської області, яка, судячи з усього, не демонструє зацікавлення у вирішенні питання щодо відшкодування ПДВ Групі «Прометей‎», — повідомили в компанії. 

При цьому в «Прометей» зазначили, що компанія є однією з небагатьох, яка не закрила ту частину свого бізнесу, яка розташована в Миколаївському регіоні і знаходиться в безпосередній близькості до лінії фронту. Водночас, усі великі платники податків у Миколаєві вже зупинилися чи закрилися. 

«Можливо, це і є причиною, адже негласно претенденти на відшкодування діляться на категорії, і «прифронтові» компанії, явно, не є фаворитами для фіскальних органів‎»‎, — зазначили в ГК.

Відмічається, що у цій ситуації незрозумілим є ще той факт, що повернення вже отримує бізнес, втрати якого не можна порівняти з «військовими» витратами гравців ринку агроекспорту, стратегічного напряму для економіки України. 

Уточнюється, що зокрема про отримання виплат відшкодування заявляють члени Української асоціації меблярів. А більшість аграріїв, які й так перебувають на межі рентабельності, все ще чекають на свою чергу для отримання боргів з ПДВ від податкової. Тому тут питання фактичного повернення відшкодування не просто позитивна подія, це необхідна умова виживання аграрія на ринку.

«Звичайно, зараз пріоритетом для країни є фінансування оборони та безпеки, проте вибіркове відшкодування ПДВ — це перехід економіки в ручний режим і чи не залишає влада такою практикою лише одну альтернативу агробізнесу— перехід у тінь?‎», — уточнили в компанії.

Читайте також: «‎Що штовхає фермера на роботу з кешем? Роздуми по слідах колонки Володимира Нагорного»‎ 

Нагадаємо, фахівець розповів, як знизити попит на «кешові конверти» на агроринку.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus