росія штучно затримує інспекцію суден в Босфорі — Мінінфраструктури

Через затримку росією інспекції суден на вхід та вихід з українських морських портів, черга вже перевищила 170 суден.

Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури. 

У міністерстві заявляють, що росія штучно затримує інспекцію суден в Босфорі, що призвело до черги в понад 170 суден. 

Раніше, 22 жовтня, президент України Володимир Зеленський публічно звинуватив росію у свідомому розпалюванні продовольчої кризи та блокуванні руху суден із українським продовольством в рамках «зернової ініціативи‎»‎.

На той момент Зеленський назвав цифру у понад 150 суден, що перебували у черзі у Босфорі. Через російське гальмування Україна недоекспортувала близько 3 млн т продовольства. 

«Наразі українські порти змушені працювати лише на 25-30% своїх потужностей через блокування росією інспекції суден‎», — відмітили у Мінінфраструктури.

У відомстві також повідомили, що, сьогодні, 24 жовтня, ще шість суден вийшли з портів Великої Одеси з 227 тис. т агропродукції для країн Африки, Азії та Європи. Серед них — балкер MBC DAISY, на борту якого 14 тисяч т пшениці для мешканців Алжиру.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков під час зустрічі з міністром оборони Туреччини запевнив, що «зернова ініціатива» буде продовжена після 22 листопада.

Водночас росія висловила занепокоєння з приводу угоди про експорт зерна Чорним Морем і заявила про готовність відмовитися від поновлення угоди наступного місяця, якщо її вимоги не будуть розглянуті.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus