Трейдер розповів, чи варто збільшувати мито на експорт соняшнику до 10%

На ринку дійсно є проблеми з доставкою насіння соняшнику до заводів, що зумовлено передусім браком зерновозів, які простоюють в портах. Можливо, бажання представників олійно-жирової галузі про збільшення мита на експорт насіння соняшнику в ЄС до 10% з 3,5%, продиктоване бажанням полегшити ситуацію. Водночас очікувати, що аграрії масово повезуть олійну на заводи не варто, адже ключове питання не буде вирішене — відбудеться лише перерозподіл доходів.   

Про це Latifundist.com розповів експерт з трейдингу олій та шротів Костянтин Бугера.

За його словами, наразі ОЕЗи можуть нормально працювати, а їх єдина проблема полягає у відвантаженні та продажі готової продукції — олії та шроту. 

«Незважаючи на експорт насіння соняшнику за кордон, на внутрішньому ринку залишається достатньо сировини задля покриття попиту зі сторони переробників‎», — каже трейдер. ‎ 

За його словами, створювати в поточній ситуації штучні умови недоцільно, адже це відіб'ється на загальному результаті діяльності всього агропромислового комплексу України.

«Я завжди був на боці переробників, але зараз варто зберегти аграріям чинні правила роботи. Так, вони отримували надприбутки протягом останніх сезонів, але сьогодні аграрії в скрутному становищі. Переробники мають фінансову можливість купівлі соняшнику за ціною, яка б була конкурента з можливостями експорту»‎, — каже Костянтин Бугера.

 

Експерт додав, що протягом літа переробники дотримувались стратегії купівлі насіння в аграріїв з відтермінуванням у розрахунках. Виходячи з цього, переробники могли накопичувати оборотні кошти задля ведення операційної діяльності. 

«‎Так, це зручно, але це «‎гра в одні ворота‎», — акцентує Констянтин Бугера. 

Коментуючи висловлювання бенефіціара компанії «‎ГрадОлія»Станіслава Таршина про нестачу сировини для виробництва соняшникової олії внаслідок меншого врожаю соняшнику в Україні у 2022 році, Констянтин Бугера відмітив, що урожай буде дійсно менший, але водночас і переробних підприємств стало менше. 

«Великі переробні заводи в Україні майже не працюють. «Кернел» працює неритмічно, заводи «Каргілл» зупинились, переробні потужності «Бунге Україна» та Glencore‎ простоюють», — зауважив ‎Костянтин Бугера.

Нагадаємо, що представники олійножирової галузі України просять Мінекономіки про збільшення мита на експорт насіння соняшнику до 10% з 3,5%, що на їх думку дозволить переробляти соняшник усередині країни в більш високомаржинальну олію.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus