Аграрії зберуть на 30% менше врожаю соняшнику — прогноз

В Україні триває збір соняшнику і станом на 20 жовтня 2022 року вже зібрано 68% площ на підконтрольній Україні територіях. За попередніми оцінками, українським аграріям вдасться зібрати 10,5 млн т насіння соняшнику, що на 30% менше середньорічного показника за останні 3 роки.

Про це повідомила асоціація «Український клуб аграрного бізнесу‎»‎ (УКАБ). 

В асоціації відмітили, що зменшення валового збору відбулося як за рахунок посівних площ, так і за рахунок врожайності. 

«Посівні площі зменшені на 26% до 4,7 млн га в порівнянні з середнім показником за 3 останні роки через тимчасову окупацію частини територій України, а також неможливість проведення господарської діяльності на частині територій, що були звільнені або знаходяться поруч з територіями ведення бойових дій. Щодо врожайності, то за попередніми оцінками середня врожайність становить 22,4 ц/га, що на 5% нижче за середній показник за останні 3 роки‎»‎, — зауважили в асоціації. 

Відмічається, що загалом 2022/23 МР складний для українських виробників насіння соняшнику не лише через війну та фінансові труднощі (низька ціна на продукцію та проблеми з реалізацією через обмеження експорту соняшникової олії), а й через тяжкі умови під час збирання.

«‎Затяжні дощі восени відклали у часі збір врожаю насіння соняшнику та частково погіршили якість насіння. Однак вирощених обсягів вистачить як для задоволення внутрішніх потреб, так і частково для зовнішнього ринку»‎, — акцентували в УКАБ.  

Читайте також: «‎Жнива пізніх культур 2022: погодні примхи, якість соняшника та відкладання збору кукурудзи»‎ 

Нагадаємо, трейдер розповів, чи варто збільшувати мито на експорт соняшнику до 10%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus