Перевезення через західні кордони залізницею знову активізується. Але ми до цього готові — Ткачов

Після заяв росії про вихід із «‎зернової угоди»‎ очікувано, що перевезення зерна через західні прикордонні переходи залізницею знову активізується. Укрзалізниця, на сьогодні, більш підготовлена до такого розвитку подій, ніж були у березні-квітні. 

Про це в інтерв'ю для Latifundist.com розповів заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов.

За його словами, останнім часом перевантажувальні термінали на західних прикордонних переходах працювали не на повну потужність. 

«‎Якщо, наприклад, у березні поточного року ми спочатку передавали на кордоні приблизно 200 вагонів з зерном за добу, то вже у липні збільшили передачу до 560-580 вагонів. І це завдяки збільшенню кількості перевантажувальних терміналів на кордоні і активній роботі представників аграрного бізнесу. А потім у серпні-вересні, коли зернова угода запрацювала, вагонопотік у бік західного кордону скоротився, а добова передача зерна складала приблизно 500-520 вагонів. Значна частина зерна почала експортуватися через морські порти України‎», — зауважив експерт. 

Читайте також: «Валерій Ткачов: росія заздалегідь планувала зупинити експорт зерна з України‎»‎ 

Наразі працює 13 вантажних прикордонних переходи з 5 сусідніми країнами, розповів Валерій Ткачов. Але УЗ має плани по збільшеню кількості прикордонних переходів, а саме вже завершуються процедури по відкриттю додаткового переходу з Молдовою Березине-Басарабяска.

«‎На початку жовтня у нас відбулася зустріч із представниками молдовської сторони, де ми домовилися упродовж місяця-півтора організувати спільний контрольний пункт пропуску на молдовській стації Басарабяска. Готуємо через 1-2 місяці відкриття ще додаткових вантажних переходів: Рава-Руська – Гребенне (по колії 1435 мм), додаткові переходи — Старжава-Кросценко (Польща); Ділове-Валя-Вішеулуй (Румунія)», — відмітив експерт.‎ 

В УЗ акцентували, що навіть наявні прикордонні переходи задіяні не на повну потужність. Тому перевізник закликає бізнес максимально використовувати всі наявні пункти пропуску та наявну пропускну здатність стиків. 

«‎На жаль, бізнес нерівномірно використовує наявні прикордонні переходи та концентрується тільки на окремих переходах. Шукайте інформацію, вивчайте і їдьте на якомога більшу кількість переходів. Зі свого боку УЗ планує продовжити надавати усю необхідну інформацію експортерам‎», — зауважили в УЗ.

Читайте також: «Залізний агроекспорт: навантаження та експорт зернових вантажів‎»‎ 

Нагадаємо, що росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» нібито через «теракт» у Севастопольській бухті.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus