Ринок зерна відреагував стрибком цін на вихід росії з «‎зернової угоди», але реакція може ослабнути — Reuters

На фоні виходу росії з «‎зернової угоди» ‎ф'ючерси на пшеницю в Чикаго виросли більш ніж на 5%. Водночас реакція може ослабнути, оскільки вихід москви з угоди був частково очікуваним.

Про це пише Reuters.

Найбільш активний контракт на пшеницю на Чиказькій товарній біржі (СВОТ), станом на 31 жовтня, підскочив на 5,8% до $8,77-1/2 за бушель. Кукурудза подорожчала на 2,3% до $6,96-1/2 бушеля, а соєві боби додали 1,1% до $14,15-1/4 бушеля.

«‎Оголошення росії, безумовно, оптимістичне для цін, і на початку тижня ціни, найімовірніше, зростуть просто тому, що з України постачатиметься менше зерна»‎ — сказав експерт з консалтингової компанії Agritel Артур Портьє.

Читайте також: «‎Чому я не вірю у продовження зернового коридору. Принаймні на нинішніх умовах»‎ 

Керівник відділу досліджень ринків сільськогосподарської продукції Rabobank Карлос Мера відмітив, що ф'ючерси на пшеницю можуть підскочити на 5%-10%, але реакція може ослабнути, оскільки вихід москви з угоди був частково очікуваним, в той час, як російський експорт збільшився.

«Експорт з росії зростає, тому в короткостроковій перспективі пропозиція з Чорного моря все ще може бути доступною‎»‎, — сказав він.

Водночас трейдери та аналітики запевняють, що за відсутності «зернового коридору‎», росія не матиме додаткових логістичних потужностей, щоб заповнити прогалину. Разом з тим, несприятливі погодні умови викликають занепокоєння щодо поставок врожаю в Аргентині та Австралії, які є експортерами в південній півкулі.

«‎Кінець коридору неминуче призведе до зростання цін, і це робить ситуацію дуже поганою для імпортерів»‎, — підсумував Портьє.

Читайте також: «Валерій Ткачов: росія заздалегідь планувала зупинити експорт зерна з України‎»‎ 

Нагадаємо, що російські терористи після інциденту із вибухами на бойових кораблях Чорноморського флоту, що в Криму, заявили про те, що рф виходить із договору про «‎зерновий коридор»‎ . 

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що 30 жовтня Україна вимушено призупинила експорт зерна з морських портів через дії росії. 

Одразу після заяви росії про призупинення участі в «зерновій угоді‎»‎ міністр сільського господарства рф Дмитро Патрушев оголосив про готовність його країни замінити українське зерно на світовому ринку «‎власним»‎. Дмитро Кулеба припускає, що йдеться про урожай, викрадений на тимчасово окупованих територіях.

Володимир Зеленський у своєму традиційному відеозверненні увечері, 30 жовтня, поіронізував, що «‎тепер в України є пшениця-вбивця, яка топить російські адмірали»‎.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus