росія відновлює участь у «зерновій угоді» — ‎‎Reuters

росія заявила, що відновить свою участь в «‎зерновій угоді»‎, всього через чотири дні після призупинення участі рф в угоді. 

Про це пише Reuters.

У виданні відмітили, що москва вийшла з угоди на вихідних, заявивши, що не може гарантувати безпеку цивільних суден, що перетинають Чорне море через атаку безпілотника на її флот.

«‎рф вважає, що отримані гарантії на цю мить видаються достатніми, і відновлює виконання угоди»‎, — йдеться в заяві міністерства оборони.

Зміна риторики кремля відбулась після телефонної розмови між путіним і президентом Туреччини Тайіпом Ердоганом у вівторок і неодноразових розмов між їхніми міністрами оборони.

За інформацією CNN Turk, під час обговорень Ердоган попросив путіна надати ще один шанс мирним переговорам з Україною. При цьому турецький лідер зазначив, що його країна може відіграти допоміжну роль у відновленні діалогу між країнами.

У міністерстві заявили, що завдяки залученню Організації Об'єднаних Націй і Туреччини вдалося отримати письмові гарантії від України, що вона не буде використовувати гуманітарний коридор і українські порти для проведення військових операцій проти росії.

Читайте також: «‎Зерновий коридор під прицілом. Чого чекати агроринку?»

Нагадаємо, після удару по кораблях Чорноморського флоту в окупованому Севастополі росія заявила про призупинення своєї участі у зерновій ініціативі. 

В ООН після цього заявили, що домовленість все одно залишається чинною і інспектори організації продовжать перевірку суден

2 листопада стало відомо, що жодне українське судно не проходитиме через гуманітарний коридор у Чорному морі. 

Координатор ООН з питань Чорноморської зернової ініціативи Амір Абдулла повідомив, що відновлення руху суден очікується у Четвер, 3 листопада.

Виконано за допомогоюDisqus