На території Євросоюзу правила по допустимій вазі вагонів-зерновозів дуже суворі — думка

Компанія «Агросем» не раз потрапляла на демереджі, зараз потрапляє і, на жаль, буде потрапляти, бо забезпечити повну синхронність дуже важко.

Про це в інтерв'ю для Latifundist.com розповів співвласник «Агросем» Олександр Вайнер

За совами фахівця, компанія постійно аналізує, з якою періодичністю мають рухатися потяги, скільки часу займає один оберт для європейських вагонів, скільки часу треба для того, щоб українською залізницею вагони доїхали з кожної точки до пункту переходу. 

«Відправляємо всі вагони з українських елеваторів відповідно до цього графіку. Але плани і реальність відрізняються один від одного‎»‎, — зауважив бізнесмен.

На запитання «‎Як часто покупці карають штрафами?»‎ Олександр Вайнер відповів, що інколи йдуть на зустріч. Більше це було на початку, квітень, травень, червень — ті місяці, коли більшість розглядала ці процеси як допомогу Україні. 

«‎На сьогоднішній день — це вже певний бізнес-процес. Ми розуміємо, що європейські партнери теж не можуть без кінця займатися гуманітарною допомогою. Для них це бізнес, а бізнес має приносити гроші. Тому питання «не виставляти штрафні санкції» поволі сходить на нуль. Починаються звичайні бізнес відносини, в яких виникають штрафні санкції, демереджі, штрафи за різні питання. У тому числі за надлишкову вагу‎», — відмітив експерт.

Виявляється, говорить співвласник «Агросем», правила по допустимій вазі на території Євросоюзу дуже суворі. Це теж питання, з яким зіштовхнулися. 

«‎Ми звикли, що в Україні їде в одному маршруті 54 вагони по 70 т зерна в кожному. Ну, і ти везеш +3 тис. т в одному потязі. А в Європі все по-іншому, там суворо з цим. Ще питання гірської місцевості, де можна менше вантажити, і купа інших нюансів», — підсумував фахівець. ‎ 

Читайте також: «‎Агросем став трейдером поневолі»‎ 

Нагадаємо, що на початку жовтня в Україні прийняла закон, який пом’якшує відповідальність вантажовідправників за порушення габаритно-вагових норм.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus