В Україні зменшили штрафи для власників вантажу за рух перевантажених вантажівок

Верховна Рада прийняла закон, який пом’якшує відповідальність вантажовідправників за порушення габаритно-вагових норм.За прийняття відповідного законопроєкту №6222 у другому читанні проголосували 277 нардепів. 

Про це повідомив перший заступник керівника комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у своєму каналі в Telegram.

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, 29 червня 2021 року парламент ухвалив закон, яким було встановлено штраф у розмірі 51 000 гривень для вантажовідправника за внесення недостовірних відомостей про масу або габарити вантажу до товарно-транспортної накладної у разі перевищення транспортним засобом, яким перевозиться такий вантаж, визначених законодавством габаритно-вагових норм.

Читайте також: «‎Що чекає український АПК у недалекому майбутньому? Прогнози від Дмитра Скорнякова та Алекса Ліссітси»

За задумом авторів законопроєкту, фіксований розмір штрафу для вантажовідправника порушує його конституційні права, адже для перевізника за порушення габаритно-вагових норм передбачена градація розмірів штрафів, перевищення норм в розмірі:

  • 5-10% — штраф 8 500 грн;
  • 10-20% — штраф 17 000 грн;
  • 20-30% — штраф 34 000 грн;
  • понад 30% — штраф 51 000 грн.

Крім того, автори документа вважають несправедливим, що вантажовідправника можуть оштрафувати двічі, якщо вантаж з порушенням норм перевозиться його власним транспортом.

Тому законопроєктом пропонується урівняти розміри штрафів для вантажовідправників та перевізників, заборонити штрафувати вантажовідправника двічі, якщо вантаж перевозить його ж вантажівка, а також заборонити притягнення вантажовідправника до відповідальності за неотримання дозволу на перевезення велигабаритного вантажу, оскільки таку відповідальність має нести лише перевізник.

Нагадаємо, що Укрзалізниця планує спростити тарифну систему для перевезення вантажів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus