Аграрії б'ють на сполох через законопроєкт, який може загальмувати агроекспорт

На думку аграріїв законопроєкт №8166 має всі шанси зробити те, що не вдалось ‎великій війні з росією, а саме призвести до колапсу експорту в агросекторі. 

Про це повідомила пресслужба Agricom Group.

Відмічається, що законопроєкт №8166 «‎Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо запровадження спеціальних експортних процедур»‎ передбачає довгий, позбавлений доцільності, бюрократичний квест, який навряд чи буде під силу аграрію. 

Зокрема, від аграріїв вимагатиметься:

  • створення попередніх експортних депозитів: для кожної експортної операції, що на місяць сягають кількості в сотні та тисячі, потрібно буде відкривати депозит. Для аграрія це означає додаткові суттєві зусилля: збільшення кількості працівників, власноручний підпис документів для відкриття депозитів, що ускладнюється воєнним станом;
  • «замороження» коштів експортерів на депозитних рахунках: при гострій нестачі обігових коштів, не менше 15% від суми експортного контракту аграрію доведеться «заблокувати» на депозиті;
  • надання можливості НБУ розпоряджатися коштами на рахунках.

Читайте також: «‎Що штовхає фермера на роботу з кешем?»‎ 

Повідомляється, що у результаті аграрії матимуть цілу низку згубних для сектору наслідків:

  • контрольований, позбавлений гнучкості, конкретний перелік товарів, для експорту яких необхідно відкривати депозити;
  • усунення з ринку малих та середніх гравців: якщо загальна сума попередніх експортних депозитів становить не менше 35 млн доларів, то така особа може не поповнювати депозит. 

«Цей документ не вирішує конкретних проблем, натомість створює їх ще більше. Те, що є особи, які наживаються на неповерненні валютної виручки, не має відображатися на всьому аграрному секторі. Крім цього, проект закону залишає лазівки для створення нових схем. Наразі влада має спонукати сільгоспвиробників нарощувати свою діяльність, а не створювати умови, які призведуть до скорочення валютних надходжень», — вважає виконавчий директор Agricom Group Петро Мельник.

Нагадаємо, що фахівець розповів, як знизити попит на «кешові конверти» на агроринку.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus