Україна може наростити щорічний урожай до 130-150 млн т — Євген Осипов

Після перемоги у війні, протягом двох-трьох років, Україна може наростити щорічний урожай до рівня 100 млн т, а ще через п'ять років вийти на показники 130-150 млн т на рік.

Таку думку висловив генеральний директор «Кернел» Євген Осипов, пише «‎Інтерфакс-Україна». ‎ 

За його словами, російська збройна агресія проти України та тимчасова окупація частини її територій призведе до скорочення врожаю в країні у 2023 році до 65 млн т, що на 35% менше від показників 2021 року, коли країна зібрала понад 100 млн т.

«Україна може виробляти 130-150 млн т урожаю. Цифра в 100 млн, яка вже була досягнута нами у 2021 році, ми її досягнемо приблизно за 2-3 роки: криза пройде, і ми знову вийдемо на 100 млн т. У горизонті ще п'яти років ми вийдемо на 130-150 млн тонн, і тут нам паралельно потрібно розвивати логістичні канали та інфраструктуру для подальшого експорту. І разом із цим потрібно буде побудувати с/г переробку, глибшу, щоб генерувати більше додаткової вартості залишати всередині країни»‎, — відмітив Євген Осипов.

Також СЕО зазначив, що наступний рік — не найкращий час для розвитку переробки сільгоспкультур в Україні через фізичний дефіцит агросировини в Україні, спричинений скороченням урожаю зі 100 млн т до 65 млн т.

За його даними, розвиток переробної галузі після перемоги України розпочнеться з олійних культур: соняшнику, сої та ріпака. Наступними культурами буде кукурудза, а за нею будуть інші, а також продукти АПК.

«Сьогодні, скоротивши обсяги експорту, ми втратимо $10 млрд експорту на рік, і ми ще маємо $10 млрд upside. Протягом п'яти років ми можемо отримати від галузі плюс $20 млрд на рік це колосальні гроші. Якщо в країні буде правильне податкове поле, підтвердження прав власності, необхідне страхування, цього ресурсу буде достатньо для реінвестування в переробку, що дозволить вийти на новий етап переробки за більш високомаржинальними продуктами‎» ‎‎ — зауважив Осипов.

Читайте також: «‎Вирішили займатися глибокою агропереробкою? Розповідаємо з чого почати»‎ 

Нагадаємо, раніше Євген Осипов розповів, що унаслідок різниці між офіційним і неофіційним курсами валют, а також неповернення ПДВ велика частина зернового експорту перейшла в кеш‎‎. 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus