Блекаут не призведе до дефіциту продуктів харчування, але ціни можуть зрости

Перебої з електропостачанням суттєво не вплинуть на вартість продуктів харчування та не спровокують дефіциту на них.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час ефіру Всеукраїнського марафону «Єдині новини‎». 

За його словами, частка електроенергії в залежності від типу продукції впливає на ціну від 3% до 5%. Все залежить від того, яка надалі буде частота відключень і, відповідно, від потреб використання альтернативних джерел, які є дорожчими. 

«Якщо ситуація буде поточною, з прогнозованим плановим відключенням, то суттєвого здорожчання не передбачається. Будуть незначні коригування, на кілька відсотків, але не більше‎»‎, — зауважив Тарас Висоцький. 

Крім того, він додав, що багато альтернативних джерел, тобто генераторів вже в дорозі до України. Вони замовлені за кошти підприємств, а також профінансовані міжнародними партнерами. 

«‎Доставка очікується найближчим часом», — відмітив заступник міністра. 

Читайте також: «‎Як в умовах відключення електроенергії живе агробізнес»‎ 

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що у переробників соняшнику ситуація з електропостачанням вкрай складна. Добові ліміти споживання ОЕЗів зменшують не на 10-20%, а на 50%. Через це заводи змушені зменшувати переробні потужності щонайменше в половину.

Мінагрополітики звернулося до всіх країн-партнерів України про допомогу в закупівлі генераторів для агросектору. Потреба в них становить 1125 одиниць.

Наразі отримано підтвердження від Німеччини про надання 25 генераторів. Паралельно міністерство веде переговори з Японською агенцією з міжнародного співробітництва (JICA), з ФАО.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus