Екоцид: росія націлена на знищення родючості українських чорноземів

Агресія рф проти України може вважатися першим у нинішньому столітті випадком цілеспрямованого екоциду під час війни.

Про це йдеться в матеріалі: «‎Війна в Україні знищує ґрунти — як врятувати мертві землі» на SuperAgronom.com.‎

Відзначається, що лише за перші три місяці повномасштабної війни збитки українського довкілля сягнули 200 млрд грн, але в Україні вже шукають шляхи розв'язання проблеми забруднення ґрунтів внаслідок війни.

Так, 9 грудня 2022 року в Україні відбудеться III конференція «Національний виклик: Деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?», присвячена проблемі деградації ґрунтів та пошуку шляхів її вирішення в Україні.

Цього року фокус обговорення зосереджений саме на деструктивному впливі воєнних дій на ґрунти. Організаторами заходу виступають компанія «БТУ-ЦЕНТР‎»‎ і  ГС «Органічна Україна», конференцію підтримує проєкт «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства».

«Це вже третя конференція з теми відновлення деградованих ґрунтів. Проте вперше ми зіткнулися з новим випробуванням — повномасштабним військовим вторгненням. Світ змінився і разом з ним змінюємося і ми. Але незмінними залишаються принципи: популяризація проблеми ґрунтів, синергія держави, науки, бізнесу та освіти, активна громадянська позиція. Наша мета — не лише привернути увагу до проблеми деградації ґрунтів, але й спільними зусиллями запропонувати конкретні кроки для її вирішення», — підкреслює генеральний директор «БТУ-ЦЕНТР» та голова комітету з відродження родючості ґрунтів ГС «Органічна Україна» Владислав Болоховський.

Зазначається, що щорічно конференція збирає понад 300 учасників, як вітчизняних, так і закордонних аграріїв-практиків з відродження деградованих ґрунтів.

«‎Таким чином, провідні фахівці вже зараз шукають варіанти відновлення постраждалих ґрунтів, намагаються об’єднати можливості та експертизу науковців, освітян, аграріїв, представників агробізнесу та громадських організацій. Тому що критичні проблеми післявоєнного майбутнього в Україні потребують спільних зусиль для їх подолання», — йдеться в матеріалі.

Читайте також: «‎Деградовані ґрунти, або Чому чверть земної поверхні непридатна для землеробства»

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus