росія будує новий торговельний маршрут для експорту зерна та зброї — Bloomberg

Торговельний маршрут між росією та Іраном
Торговельний маршрут між росією та Іраном
Джерело фото: Bloomberg

Іран та росія будують новий торговельний маршрут протяжністю 3 тис. кілометрів, який простягнеться від східного краю Європи до Індійського океану.

Про це йдеться в статті Bloomberg, пише Latifundist.com.

Відзначається, що метою створення нового трансконтинентального маршруту між Іраном та росією називають «‎захист від втручання заходу»‎. Обидві країни планують інвестувати понад $20 млрд.

«росії необхідно компенсувати раптовий розрив комерційних зв'язків з Європою, яка до війни була її найбільшим торговельним партнером, а також знайти обхідні шляхи для санкцій США та Європейського Союзу»‎, — пише видання. 

У виданні зауважили, що окрім торгівлі зброєю між країнами, новий транзитний маршрут має вагомі економічні причини, адже Іран є третім за величиною імпортером російського зерна. 

Зазначається, що в серпні цього року товарообіг між росією та Іраном зріс майже наполовину, а річний показник, ймовірно, незабаром перевищить $5 млрд.

«Існує чіткий шлях‎ для досягнення $40 млрд, як тільки буде укладена угода про вільну торгівлю»‎ — заявив голова торгово-промислової палати росії Сергій Катирін. 

Разом з тим, посол адміністрації Байдена в Ірані Роберт Меллі назвав поглиблення співпраці між Іраном та росією «‎надзвичайно шкідливим і необачним рішенням» та наголосив, що ‎«‎важливо привернути до нього увагу, спробувати показати світові, що їм не вдасться сховатися»‎.

Читайте також: «‎Український ринок перенасичений неякісними аналоговими запчастинами — Андрій Попов»‎ 

Нагадаємо, що Сирія цьогоріч різко збільшила імпорт пшениці з окупованого рф півострова Крим, що є ознакою посилення економічної співпраці між двома країнами. 

Поставки пшениці з Криму до Сирії збільшились в 17 разів до понад 500 тис. т, що становить майже третину загального імпорту зерна в країну.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Виконано за допомогоюDisqus