Заборону на продаж землі юрособам можуть продовжити ще на 5 років — законопроєкт

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №8295, яким передбачається продовження на 5 років заборони на продаж земель сільгосппризначення юридичним особам.

Відзначається, що законопроєктом пропонується внести зміни до перехідних положень Земельного кодексу та визначити, що Юридичні особи набувають право на купівлю земельних ділянок сільгосппризначення відповідно до цього пункту з 1 січня 2029 року. Наразі заборона продавати землю юрособам діє до початку 2024 року.

Як зазначається у пояснювальній записці, у період післявоєнної відбудови надання дозволу на придбання земельних ділянок сільгосппризначення юридичними особами, за якими можуть стояти у тому числі і іноземці, та зняття обмежень щодо загальної площі земельних ділянок, що можуть перебувати у власності громадянина України, призведе до концентрації значних площ землі в руках великих аграрних підприємств. 

Малі ж фермерські господарства, які зазнали значних втрат від бойових дій та спричиненої ними економічної кризи, не матимуть можливості придбавати такі земельні ділянки внаслідок відсутності достатніх коштів.

«Продаж земельних ділянок в умовах відсутності ефективних ринкових механізмів ціноутворення призведе і до втрат надходжень до бюджетів». При цьому сума потенційних втрат бюджетів не вказується‎»‎, — зазначають автори законопроєкту.

Читайте також: «‎Війна надворі, які інвестиції? — Хвилинку, поговоримо про землю?»‎

Нагадаємо, існує думка, що нині вигідніше орендувати землю, а не купувати. Краще довгострокова оренда, як для підприємства, так і для пайовиків та територіальних громад.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus