Ціни на продовольство збережуться на високому рівні у 2023 році — Reuters

Ціни на продовольчі товари у найближчій перспективі, ймовірно, залишатимуться високими. Виробництво пшениці навряд чи компенсує виснажені світові запаси, принаймні в першій половині 2023 року, пише Reuters.

У виданні додали, що олійні культури, в першу чергу ті, з яких виробляють харчові олії, страждають від несприятливих погодних умов у Латинській Америці та Південно-Східній Азії.

«Американська озима пшениця страждає від суворих холодів, і навіть якщо врожай підвищиться, ми отримаємо ці поставки (тільки) в другій половині 2023 року», — повідомив виданню трейдер Сінгапурської компанії.

Динаміка зростання цін на зерно та харчові олії у 2022 році

У березні 2022 р. ф'ючерси на пшеницю в Чикаго підскочили до історичного максимуму в 13,63-1/2 долара за бушель через перебої з поставками. Зниження експорту зерна з України ще більше посилило тиск на ринок, який і без того був на високих рівнях через несприятливі погодні умови та обмеження, пов'язані з COVID-19. Пшениця за підсумками року подорожчала приблизно на 3%, однак, після часткового відновлення експорту з України.

Читайте також: Ринок добрив та ЗЗР падає, насіння соняшника буде в дефіциті, прогнози 2023. Про що ще говорили під час Тrend and Hedge Club

Ціни на кукурудзу та сою досягли десятирічного максимуму, а базові ціни на сиру пальмову олію в Малайзії піднялися до історичного рекорду. Ціни на сою та кукурудзу зросли приблизно на 14%, оскільки сильна посуха в Аргентині викликала занепокоєння щодо врожаю в Південній Америці.

Раніше повідомлялося, що експорт зерна з України від початку 2022/23 МР скоротився на третину.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus