Фахівець підрахував, як зміниться ПДВ з 1 га, якщо рослинництво замінити будівництвом багатоповерхівок

Економіка країни потребує негайних реанімаційних заходів. У земельній сфері є нерозкритий потенціал, заморожений надмірною бюрократизацією всіх процесів, пов'язаних із земельними ділянками.

Про це розповів голова Асоціації землевласників України Сергій Кулєшов у колонці на ЕП.

За його словами, більшість офлайн-бізнесу, який перебуває трохи вище мікрорівня, починається з будівництва (складу, АЗС чи готелю), а значить — із земельної ділянки. 

«Ми живемо в час, коли коефіцієнт корисної дії має бути 100%. Порівняймо користь для бюджету різних варіантів використання землі, узявши для розрахунку лише ПДВ. Щоб вирахувати кількість згенерованого ПДВ, необхідно знати кінцеву вартість продукту, який буде вироблений і реалізований у межах гектара землі‎»‎, — говорить Сергій Кулєшов.

Зерно. При середньому показнику врожайності пшениці 6 т з га і кінцевій ціні продажу 9 тис. грн отримаємо 54 тис. грн, з яких ПДВ становитиме 10,8 тис. грн (для пшениці діє ставка 14%, але для наочності беремо загальну ставку). 

За десять років гектар згенерує в бюджет 108 тис. грн

Ліщина. Повноцінно родити рослина почне на четвертий рік після посадки, а в перші роки доходів майже не буде. При врожайності 4 тонни з гектара і ціні очищеного фундука 300 грн за кг вийде 1,2 млн грн доходу, з яких буде сплачено 240 тис. грн ПДВ, за десять років — 1,44 млн грн (перші три роки не рахуємо).

Тут будуть створені два постійні робочі місця і орієнтовно чотири — сезонні.

Готельно-розважальний комплекс. Щоб точно ввійти в рамки Державних будівельних норм, на одному гектарі забудуємо лише 20% території двоповерховими спорудами. Це не менше 70 номерів, які будуть здаватися за ціною, притаманною приміській зоні обласного центру: 1 200 грн за добу.

За основу беремо середньостатистичну норму завантаженості — 50%. У підсумку отримаємо 1,26 млн грн доходу за місяць, за рік — 15,12 млн грн, з яких ПДВ становитиме 1,06 млн грн (ставка ПДВ для готельного бізнесу становить 7%).

За десять років буде сплачено 10,58 млн грн ПДВ. Слід додати, що капітальні інвестиції в будівництво такого комплексу за найменшими мірками сягнуть 150 млн грн. Крім того, буде створено не менше 20 постійних робочих місць.

Житловий комплекс. За основу візьмемо ідею малоповерхового будівництва (три поверхи). При нормі забудови ділянки не більше 50% виходить, що можна збудувати 11 тис. кв. м житла, які можуть бути продані по 25 тис. грн за кв. м. У підсумку отримаємо 275 млн грн, з яких ПДВ становитиме 55 млн грн.

Хоча це буде лише разова генерація продукту, з якого буде сплачено податок на додану вартість, це в 5 092 рази більше, ніж розмір річного ПДВ від вирощування пшениці.

При цьому на кілька років буде створено не менше 40 робочих місць. Бонусом для економіки стане те, що в житлі власники робитимуть ремонти і купуватимуть речі.

«Ми не проти сільського господарства, ми розуміємо його корисність і необхідність. Ми також не вважаємо, що все навколо потрібно забудувати. Це були лише приклади, у яких ситуаціях можна більш раціонально використати ділянку‎»‎ , — підсумував голова Асоціації землевласників України.

Читайте також: «‎Хочеш ПДВ — давай валютну виручку. Нові правила експорту зерна»‎ 

Нагадаємо, названа ціна 1 га землі в Україні.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus