Експортер не отримує відшкодування ПДВ з багатьох причин, в тому числі і через корупцію — Рафаель Гороян

Українські експортери не отримують відшкодування ПДВ через корупційні схеми в податковій. Наразі чиновник може обирати, кому відшкодовувати ПДВ, а кому ні.

Таку думку голова наглядової ради групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян висловив в інтервʼю українському фінансовому аналітику Еріку Найману.

«Податковий інспектор не може бути корумпований без верху. Система працює так — ти взяв, ти маєш поділити на якісь частини і передати далі, і далі», — зазначив Гороян.

Для того, щоб визначити, чи отримає підприємець відшкодування ПДВ, податкова проводить камеральну або документальну перевірку. Камеральна проходить онлайн, в той час як документальна триває три місяці. 

Читайте також: Прометей повідомив про затримки з поверненням ПДВ державою

За словами Горояна, наразі для бізнесу створені такі умови, що підприємцю вигідніше дати хабаря посадовцю, ніж офіційно отримувати відшкодування ПДВ.

Нагадаємо, обсяг відшкодування податку на додану вартість у 2022 році становив 84,6 млрд грн, що означає скорочення відшкодування на 47%, або на 75,1 млрд грн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus